NEMA MU U SVETU RAVNOG: U Beču se najbolje živi, London, Pariz i Njujork nisu ni među prvih 35!
Foto: Reuters

NEMA MU U SVETU RAVNOG: U Beču se najbolje živi, London, Pariz i Njujork nisu ni među prvih 35!

Austrija -
Beč je sedmi put zaredom proglašen gradom s najboljim kvalitetom života na svetu

Glavni grad Austrije se nalazi na vrhu Merserove liste, dok London, Pariz i Njujork nisu ni među prvih 35, pokazali su podaci međunarodnog istraživanja kvaliteta života. Istraživanje je obuhvatilo socijalne i ekonomske uslove, zdravlje, obrazovanje, stanovanje i okolinu.

Gradovi u kojim se govori nemačkim jezikom dominiraju na listi, a Beču su se pridružili Cirih, Minhen, Diseldorf i Frankfurt u top 7. Pariz je pao za 10 mesta i sada se nalazi na 37. poziciji, dok je London na 39. mestu. Engleska metropola se na ovom mestu nalazi zbog opasnosti od terorističkih napada.

Tridesetdvogodišnja Helena Hartlauer iz Beča izjavila je da uopšte nije iznenađena rezulttima istraživanja. Socijaldemokratska vlada mnogo investira, a Beč je jedan od najpristupačnijih među velikim gradovima kada je reč o troškovima stanovanja.

"Živim u stanu od 100 kvadratnih metara, koji je od centra grada udaljen 20 minuta. Stanarinu plaćam 800 evra mesečno", izjavila je Hartlaner. Mesečna stanarina u Londonu košta 2.566 evra, a u Njujorku još i više. Američki gradovi se loše kotirajuna ovoj listi zbog loše bezbednosti i kriminala. Najbolje rangirani američki grad je San Francisko, koji se nalazi na 28. mestu, a Boston je na 34. mestu.

"Ne shvatamo koliko je Beč siguran dok ne odemo u inostranstvo. Imamo odličan javni prevoz koji radi 24 sata dnevno, a jedna vožnja košta samo jedan evro", dodala je Hartlaner.Prema podacima Svetske banke, bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Austriji je jedan od najviših u svetu, malo iza SAD, a ispred Nemačke i Velike Britanije. Nakon snižavanja cena letova, Beč ima još više turista. Britanci dolaze i preko vikenda. Umesto da posete Barcelonu ili Berlin, odni dođu u Austriju, uživaju u gradu, planinama i skijanju.

Na poslednjem mestu nalazi se Bagdad, Beograd je na 141., Zagreb na 98. mestu, A Sarajevo na 158. mestu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track