POJAČANA KONTROLA GRANICE SA SLOVENIJOM: Austrija očekuje novi talas izbeglica iz susedstva!
Foto: Printscreen Heute/Bundesheer

NOVE RUTE

POJAČANA KONTROLA GRANICE SA SLOVENIJOM: Austrija očekuje novi talas izbeglica iz susedstva!

Austrija -
Prelaz Špilfeld ka Sloveniji mogao bi da postane novi Nikelsdorf preko kojeg su proteklih nedelja iz Mađarske pristigle desetine hiljada izbeglica

BEČ - Austrisjka policija upozorila je danas, povodom promene rute izbeglica koje se sada kreću iz Srbije preko Hrvatske i Slovenije ka zapadu, da bi prelaz Špilfeld (Spielfeld) ka Sloveniji mogao da postane novi Nikelsdorf (Nickelsdorf), prelaz ka Mađarskoj preko kojeg su proteklih nedelja pristigle desetine hiljada izbeglica.

Austrijske vlasti uvele su na Špilfeldu graničnu kontrolu, kao i na drugim prelazima ka Sloveniji kao što su Bad Radkersburg (Bad Radkersburg) i Murek (Mureck). Iako za sada ne postoje naznake za veliki talas izbeglica sa juga nadležne vlasti sprovode pripreme za takav scenario, tvrdi bečki dnevnik "Kronen cajtung".

Vozila koja dolaze iz pravca Slovenije podvrgnuta su, kako se ističe, vizuelnoj kontroli, a u slučaju sumnji, sprovode se "intenzivne kontrole", pri čemu su glavne "mete" policije teretnjaci, autobusi. U kontrolama učestvuju i policajci iz Štajerske koji su pomagali na granicama pokrajine Burgenland ka Mađarskoj.

"Pripremamo se da Špilfeld postane novi Nikelsdorf", objasnio je direktor policije pokrajine Štajerske Manfred Komericki (Manfred Komericky). Tako je proteklih dana obezbeđeno 4.000 mesta u smeštajima za slučaj potrebe, od kojih je većina u Gracu i na Švarcelzeu, ali i u drugim zdanjima između Špilfelda i Grca.

Komericki, međutim, smatra da kapaciteti od 4.000 do 5.000 neće biti dovoljni. Austrijska vojska nadzire, u okviru akcije podrške, takozvanu "zelenu granicu" i ima zadatak da ilegalce zaustavi i preda policiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja