SUDE DŽIHADISTI IZ BIH: Omerović u Austriji regrutovao omladinu za odlazak na sirijsko ratište!
Foto: Kurir.rs

počeo proces

SUDE DŽIHADISTI IZ BIH: Omerović u Austriji regrutovao omladinu za odlazak na sirijsko ratište!

Austrija -
GRAC - Pred pokrajinskim sudom u Gracu danas je počelo suđenje Tutincu Mirsadu Omeroviću, koji je optužen da za regrutovanje u Beču za odlazak u džihad i pomaganju Islamske države u Austriji

Mirsad Omerović, koji je poznatiji pod imenom Ebu Tejma, pod kojim propoveda radikalne islamske stavove, sumnjiči se da je neposredno kriv za ubistva i zlostavljanja. Suđenje je počelo uz pojačene policijske snage i mere bezbednosti. Omerović je uhapšen u okviru opsežne akcije austrijske policije protiv veće grupe džihadista u Gracu i Beču.

On se smatra idejnim vođom grupe koja se bavila regrutovanjem i finansiranjem Islamske države u Austriji. Državni tužilac, u jednoipočasovnom izlaganju optužnice, rekao je da je osnovna poruka Mirsada Omerovića bila širenje islama kroz džihad. On je ukazao da je Omerović nastupao kao zvezda, jer je na putovanja išao sa celom ekipom, a njegova delatnost propovedanja bila je i unosan posao.

"On je bio prava medijska zvezda i imao je sopstvenu publiku preko kanala na Jutjubu", dodao je tužilac ukazujući da su mu publika bili mladi muslimani između 14 i 30 godina, koje je podvrgao "praktičnom ispiranju mozga".

Omerović pred sudom mora da odgovara ne samo zbog krivičnog dela terorističkog udruživanja i stvaranja kriminalne organizacije, već i kao podstrekač za ubistva i zlostavljanja. Sa njim je optužen i jedan Čečen kojem se prebacuju ubistva u Siriji, gde je u jednoj zgradi ubio više osoba.

"Ideologija Islamske države je ogromna opasnost po našu pravnu državu, i moramo je ozbiljno shvatati", naglasio je tužilac podsećajući da je iz Austrije veći broj devojaka i muškaraca otišlo da se bori u Siriju.

Omerović je pred sudom negirao krivicu i rekao da je propovedao, ali samo ono što je naučio u Saudijskoj Arabiji. Omerović je istakao da nije podstrekivao mlade da idu u Siriju, rekavši da nema kontakt sa ekstremistima. „Nikada nisam čuo nijednog propovedača koji je ljude pozivao da idu u Siriju“, naglasio je on dodajući da je u svojim propovedima čak poručivao da se ne meša u rat u Siriji.

Advokat Čečena, takođe je negirao krivicu svog štićenika ističući da u Siriji ima oko 2.000 borbenih jedinica te je teško dokazati ko se gde borio, a uz to najavljuje da će dokazati i da nije bio u regionu zločina za koji se tereti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track