BALKANSKI DŽIHAD RATNICI: Ratuju u Siriji, otimajući luksuzne vile od vlasnika

Vera izgovor za pljačku

BALKANSKI DŽIHAD RATNICI: Ratuju u Siriji, otimajući luksuzne vile od vlasnika

Planeta -
Budući da je osvajanje područja na severozapadu Sirije pratilo i proterivanje domicilnog stanovništva, novopristiglim džihad ratnicima ponuđene su njihove prazne kuće i imanja

Sarajlija Elmedin Velić, koji je prošlog meseca poginuo na sirijskom ratištu u dvadesetoj godini života, bio je pripadnik odreda Jaysh Muhamed Qa'atiba čiji je emir (vođa) Bajro Ikanović, osuđeni terorista i odbegli predvodnik vehabijske zajedice u Hadžićima.

Iako je u Siriju otišao početkom godine, Ikanović je za kratko vreme uspeo zadobiti poverenje zapovednika jedinice Jaysh al-Ansar al Mujaheed, najbrojnije i najmilitantnije formacije islamskog fronta Al Nusrah (a zapravo ispostave Al Qaide), koji su ga postavili za emira odreda u kojem ratuju mahom selefije s Balkana.

Ikanovićev je zamenik Mirza Ganić iz Novog Pazara, njihovi su saborci uglavnom pristigli iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije i sa Kosova, ali ima i dobrovoljaca iz kavkaskih zemalja. Sedište im se nalazi u gradu Azazu, četrdesetak kilometara udaljenom od Alepa, uz granicu sa Turskom, gde se u poslednjih mesec dana stvara nova kolonija balkanskih mudžahida, koji su u ratni plen dograbili imovinu proteranih i izbeglih Sirijaca.

Najpre su Bajro Ikanović i Mirza Ganić štab odreda Jaysh Muhamed Qa'atiba smjestili u velelepnu vilu, koju su prethodno „oslobodili“ od dotadašnjeg vlasnika, visokopozicioniranog člana Sirijskog prelaznog veća. Kuća ima vlastiti izvor vode, luksuzno je opremljena, između ostalog, u dvorištu se nalazi i bazen.

Budući da je osvajanje područja na severozapadu Sirije pratilo i proterivanje domicilnog stanovništva, novopristiglim džihad ratnicima ponuđene su njihove prazne kuće i imanja. Ali uslov za „rešavanje“ stambenog problema bio je da mudžahedini imaju porodicu, zbog čega su se u poslednjih mesec dana dali u potragu za ženama.

Među prvima se šerijatski oženio emir Bajro Ikanović, koji je našao čak dve mladenke - obe su poreklom s Kavkaza. Ikanović je, inače u Hadžićima ostavio suprugu, sa kojom ima i decu, a na nove brakove se odlučio jer njegova žena nije želela da ode u Siriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track