RADNA VEČERA: Počeo sastanak Dačića, Tačija i Ketrin Ešton
Foto: Beta

Nova runda dijaloga

RADNA VEČERA: Počeo sastanak Dačića, Tačija i Ketrin Ešton

Politika -
"Razgovaraće se o primeni Briselskog sporazuma, ali pripreme za izbore zakazane za 3. novembar biće glavna tema", rekla je Kocijančič

BRISEL - Večeras je u Briselu počeo sastanak visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

Posle tog susreta, Ešton bi trebalo da ima sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, s ciljem da zatim i na zajedničkoj "radnoj večeri" postigne dogovor o uslovima za novembarske izbore na Kosovu koji bi svima bili prihvatljivi.

Na sastanku Ešton-Dačić-Tači treba da dođe i do nagodbe oko poseta srpskih zvaničnika Kosovu u predizbornom razdoblju, imajući u vidu da je srpski premijer Dačić upozorio da u Prištini izrečena zabrana njegove posete opštini Štrpci znači narušavanje sporazuma Beograd-Priština i da, ako EU ovu situaciju smatra normalnom, on "nema interesa da više učestvuje u dijalogu sa Prištinom".

"Razgovaraće se o primeni Briselskog sporazuma, ali pripreme za izbore zakazane za 3. novembar biće glavna tema", rekla je Kocijančič novinarima uoči radne večere na koju je Ešton pozvala dvojicu premijera.

Večerašnja, sedamnaesta po runda dijaloga na političkom nivou sazvana je nakon odluke prištinskih vlasti da zabrane dolazak na Kosovo funkcionerima iz Srbije zbog čega je Beograd zapretio da će se povući iz dijaloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track