Čavesovo stanje pogoršano, teško diše
Foto: REUTERS

Venecuela

Čavesovo stanje pogoršano, teško diše

Planeta -
Trenutno imamo pogoršanje disajnih funkcija zbog njegovog slabog imuniteta i opšteg stanja, kazao je Viljegas, ministar komunikacija i informisanja

KARAKAS - Zdravstveno stanje venecuelanskog predsednika Uga Čavesa, koji boluje od raka, pogoršano je zbog problema s disanjem i "nove i teške infekcije", izjavio je venecuelanski ministar komunikacija i informisanja Ernesto Viljegas.

"Trenutno imamo pogoršanje disajnih funkcija zbog njegovog slabog imuniteta i opšteg stanja", kazao je Viljegas, koji je pročitao saopštenje vojne bolnice u Karakasu emitovano u svim medijima u zemlji, prenose svetske agencije.

"On trenutno boluje od nove i teške infekcije", dodao je. Čaves (58) se vratio u Karakas pre dve nedelje i smešten je u bolnicu u venecuelanskoj prestonici nakon dvomesečnog boravka u Havani, gde je podvrgnut četvrtoj operaciji raka od 2011, kada je utvrđeno da boluje od karcinoma u predelu karlice. Čaves je podvrgnut "veoma jakoj hemoterapiji, pored drugih dodatnih tretmana", kazao je ministar komunikacija.

"Njegovo kliničko stanje veoma je delikatno", dodao je. Čavesu, koji je na vlasti u Venecueli od 1999, urađena je traheotomija kako bi mogao da diše posle respiratorne infekcije. Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je krajem prošle nedelje da Čaves daje "uputstva" vladi iz svog bolničkog kreveta i traži dokumente da bi donosio ekonomske i političke odluke koje će "ubrzati revoluciju".

Više stotina pristalica opozicije u Venecueli okupilo se u nedelju u Karakasu tražeći od vlade da im saopšti detalje o zdravstvenom stanju predsednika Uga Čavesa. Opozicija smatra da vlasti ne govore istinu o Čavesovom zdravlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track