ČUMETOV ADVOKAT ZA KURIR: "Zemunci" mi bacili bombu u kuću, a sad neko hoće da je zapali!
Foto: Sonja Spasić

NAPAD

ČUMETOV ADVOKAT ZA KURIR: "Zemunci" mi bacili bombu u kuću, a sad neko hoće da je zapali!

Crna Hronika -

Stevan Protić, nekadašnji branilac Ljubiše Buhe, kaže da je napadnut po drugi put i da ne zna ko bi sad mogao da mu naudi jer nije dobijao pretnje

Nepoznati napadači pokušali su da zapale kancelariju poznatog beogradskog advokata Stevana Protića, koji je nekada zastupao prvog svedoka-saradnika u istoriji srpskog pravosuđa - Ljubišu Buhu Čumeta.

Napad se desio u nedelju, pola sata pre ponoći, a Protićeva kancelarija nalazi se u Zemunu, u prizemlju kuće u kojoj živi. Tragedija je izbegnuta samo pukom srećom.

foto: Sonja Spasić

Klijenti Čume mi je prijatelj Stevan Protić, koji je bio branilac Ljubiše Buhe Čumeta pre nego što je on postao svedok-saradnik, objašnjava da Čumetu više nije advokat, ali da su dobri prijatelji. Protić je pred sudom branio i Miroslava Kuraka, optuženog za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kao i optužene za ubistvo policijskog generala Boška Buhe - Vladimira Ilića Limara, Željka Maksimovića Maku i Vladimira Jakšića Karlosa.

foto: Dado Đilas

Rizična profesija

- Ne znam ko bi to mogao da uradi. Nisam dobijao pretnje, ali, nažalost, živimo u vremenu u kome je bavljenje svakom profesijom rizik, živimo u vremenu pretežno neuračunljivih ljudi - rekao je Protić za Kurir posle jezivog napada. Policija je juče obavila uviđaj, uzela sve tragove i snimke s kamera, koji bi mogli da pomognu da se otkrije napadač. Kako je advokat ispričao, napad se dogodio oko 23.30, u vreme dok je on bio na spratu kuće. Uznemirilo ga je, kako kaže, jako lupanje na vratima. - Prošlo mi je kroz glavu da su možda lopovi, ali oni ne bi baš lupali prilikom obijanja. Kad sam otvorio ulazna vrata, vatrogasci su bukvalno pali na mene. Rekli su: "Što ne otvaraš vrata, gori ti kuća!" U trenutku nisam znao šta se dešava, a potom sam primetio gust dim. Tek tada sam shvatio da je neko pokušao da mi zapali kuću i da je tu i policija - rekao je napadnuti advokat i dodao da je video kako na kancelariji gore roletne kad je izašao iz kuće. - Nije mnogo trebalo vatrogascima da ugase plamen, ali začudilo me je ono što je ostalo na limu prozora, na simsu. Delovalo je kao pesnica od neke plastike. Policajci su to uzeli i verujem da će uspeti da otkriju šta je to, ali i ko je pokušao da mi zapali dom - kaže advokat.

foto: Sonja Spasić

Nervirao Spasojevića

Stevan Protić podseća i da ovo nije prvi napad na njega. Pre 17 godina na istu kuću je bačena bomba. - To je bilo 28. decembra 2002. Bačena mi je bomba u hodnik kuće. Ni danas ne bih znao ko je i zašto to uradio da se posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. nije desila policijska akcija "Sablja". Tada su uhapšeni pripadnici "zemunskog klana", koji su priznali da su mi bacili bombu. Kasnije sam s druge strane saznao da je zapravo pokojni Dušan Spasojević, vođa "zemunaca", naručio to jer sam ga nervirao. Naime, čovek od kog sam sve saznao mi je rekao da je Spasojevića iritiralo to što sam se vozio po Zemunu, pušio tompus, a njemu se nisam javljao. Eto, to je tada bio razlog da mi neko raznese kuću, ali opet sreća da nije želeo da me ubije - kaže Protić.

Hronologija Napadi na advokate

- 1. maj 2019 - Nepoznate osobe demolirale su automobil "smart" beogradskog advokata Predraga Savića, koji zastupa sestru ubijene pevačice Jelene Marjanović, ali i porodice gardista ubijenih u Topčideru.

- 28. januar 2019 - Novosadski advokat Branislav Travica napadnut je u Sremskoj Kamenici kada je komšija u njega uperio pištolj i repetirao ga. On je uspeo da savlada komšiju, koji je uhapšen.

- 27. februar 2019 - Grupa nepoznatih muškaraca upala je u kancelariju beogradskog advokata Nebojše Dragićevića i nekoliko puta ga udarila po glavi i telu.

- 13. decembar 2018 - Džip "čiroki" poznatog novosadskog advokata Brana Rakovića izgoreo je ispred njegove kancelarije kada su ga nepoznate osobe polile benzinom i zapalile.

Hronologija Ubijeni advokati - Vladimir Zrelec - 1. decembra 2015. godine na Vračaru ubijen je advokat Vladimir Zrelec. Osumnjičen za ubistvo je Vladimir Šaranović, kome se sudi pred Višim sudom u Beogradu. Prema optužnici, ubistvo Zreleca naručio je njegov nekadašnji klijent Slobodan Šaranović.

- Dragoslav Miša Ognjanović - 28. jula 2018. na Novom Beogradu ubijen je advokat Dragoslav Miša Ognjanović, koji je godinama zastupao Luku Bojovića. Njegova likvidacija još uvek zvanično nije rasvetljena, ali policija ima indicije ko stoji iza ubistva, ali i ko su osobe koje su ga izvršile.

- Nemanja Stojanović - 12. septembra 2017. godine u Jagodini ubijen je mladi advokat Nemanja Stojanović. Njegove ubice ni dan-danas nisu pronađene, a sumnja se da je Stojanović bio slučajna žrtva.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/ foto: Sonja Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track