REKORDNA ZAPLENA! NA KARIBIMA PRESRETNUT BROD S DROGOM: Novosađanin uhapšen sa 5,7 tona kokaina!
Foto: Uprava Policije CG

Međunarodna akcija

REKORDNA ZAPLENA! NA KARIBIMA PRESRETNUT BROD S DROGOM: Novosađanin uhapšen sa 5,7 tona kokaina!

Crna Hronika -

Holandska policija je u saradnji s kolegama iz više država uhapsila sve članove posade plovila - devetoricu državljana Crne Gore, među kojima je i Nikola Martinović iz Srbije

Novosađanin Nikola Martinović (41) uhapšen je juče na brodu „Aresa“ u vodama Venecuele, na Karibima, na kom je zaplenjeno 5,7 tona kokaina, što je rekordna zaplena na tim prostorima!

Kako Kurir saznaje, osim Martinovića, koji je bio član posade broda koji je plovio pod kamerunskom zastavom, uhapšeno je još osam crnogorskih državljana.

Skriveni tovar... Policija zaplenila  ogromnu količinu  narkotika
Skriveni tovar... Policija zaplenila ogromnu količinu narkotikafoto: Uprava Policije CG

Ogroman tovar

- Svi oni privedeni su kao članovi posade plovila, na kom je juče pronađen ogroman tovar kokaina. I Martinović, koji je rođen u Novom Sadu, imao je kod sebe crnogorski pasoš. Veruje se da su oni bili angažovani samo za transport droge, a istraga bi tek trebalo da otkrije kome je zaplenjeni tovar kokaina pripadao - objasnio je izvor Kurira.

U međunarodnoj akciji, u kojoj su učestvovale policije više zemalja, uključujući i srpsku, brod je presretnut u vodama Venecuele, kod Arube. Kako prenose španski mediji, brod je početkom februara isplovio iz Surinama, zatim je zastao u luci Gvaranao u Venecueli, a odatle je navodno trebalo da otplovi u Grčku. - Brod je isplovio iz Venecuele 23. februara i krenuo je ka solunskoj luci - navode oni.

Svi uhapšeni
Svi uhapšenifoto: Printscreen

Čim je policija upala na plovilo, pronađena je skrivena tona kokaina. Osam članova posade, među kojima je i kapetan broda, odmah je uhapšeno. - Detaljnim pregledom, kasnije tokom jučerašnjeg dana, pronađena je još veća količina, preko četiri tone kokaina. Pregled još uvek nije završen - preneli su oni.

Opservacija

Izvori iz policije otkrili su da je odmah po dojavi da je kokain ubačen na brod međunarodni tim policajaca počeo „opservaciju“. - Praćen je tokom plovidbe duž Južne Amerike, a nadzirani su i svaki ulaz i izlaz iz luka u koje je zastajao. Kada je ušao u vode Venecuele, presrela ga je mornarica Kraljevine Holandije - naveli su oni.

Brod „Aresa“  > izgrađen je 1978. godine > dugačak je 95 metara  i širok 13,22 metra
Brod „Aresa“ > izgrađen je 1978. godine > dugačak je 95 metara i širok 13,22 metrafoto: Uprava Policije CG

U velikoj akciji, u kojoj je zaplenjena nezapamćena količina droge, osim holandske, učestvovale su srpska, crnogorska policija i policija Velike Britanije.

Ko je naručio kokain

„ŠKALJARCI“ TRGOVALI PREKO ATINE

Istražitelji još uvek nisu saopštili kome je droga zaplenjena na Karibima pripadala, ali podsećaju da je, s obzirom na to da su posadu broda činili Crnogorci, velika verovatnoća da je kokain naručio jedan od dva najmoćnija klana na Balkanu - škaljarski ili kavački. - Nedavno su u prestonici Grčke ubijeni vođa „škaljaraca“ Igor Dedović, kao i njegov prijatelj Stevan Stamatović, a ranije je u Grčkoj bilo i zaplena koje se vezuju za njih. Navodno, tamo je registrovano prisustvo i drugih pripadnika ovog, ali i suprotstavljenog kavačkog klana - podseća sagovornik.

Identična količina

ŠARIĆU NA TERET 5,7 TONA

Šverc identične količine kokaina - 5,7 tona - stavljen je optužnicom na teret Darku Šariću. - Sva količina kokaina koji je optužnicom stavljen na teret Pljevljaku nije pronađena, već je tužilaštvo obuhvatilo količine koje su zaplenjene, kao i one za koje je svedok-saradnik ispričao da su navodno prošvercovane - objašnjava izvor.

Kurir.rs/ Jelena Spasić Foto: Uprava policije CG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track