ZA BRUTALNO SILOVANJE DEČAKA (6) DOBIO SAMO VASPITNU MERU! Zločin u Nišu koji je šokirao Srbiju dobio epilog
Foto: Profimedia

IŽIVLJAVAO SE NAD DETETOM SAT VREMENA

ZA BRUTALNO SILOVANJE DEČAKA (6) DOBIO SAMO VASPITNU MERU! Zločin u Nišu koji je šokirao Srbiju dobio epilog

Crna Hronika -

Tinejdžer O. I. (15), koji je 19. marta slatkišima namamio dečaka u šumarak, pa ga brutalno silovao, ne može u zatvor jer ima manje od 16 godina. Zato mu je izrečen samo pojačan nadzor staratelja Prema zakonu, bahati tinejdžer ne može biti upućen u maloletnički zatvor jer je mlađi od 16 godina, pa mu je sud izrekao pojačan nadzor roditelja ili staratelja. U ceo slučaj biće uključeni i radnici Centra za socijalni rad, koji će nadzirati porodicu u kojoj živi golobradi silovatelj.

Stravičan zločin, koji je zgrozio javnost u Srbiji, dogodio se u šumarku nedaleko od naselja Stočni trg, gde žive i nasilnik i nesrećni dečak. Tinejdžer je namamio naivnog dečaka da pođe s njim, obećavši mu da će mu kupiti slatkiše. Međutim, čim su stigli do šumarka, nasilnik ga je skinuo golog i skoro sat vremena se seksualno iživljavao nad detetom.

Mališan je bio toliko izmučen nakon dugotrajnog zlostavljanja da nije mogao da hoda, pa ga je napasnik doneo do kuće njegovog dede, gde ga je ostavio.

Kako nam je tada ispričao R. D., dečakov deda, njegov unuk je vrištao od bolova.

- Bio sam u dvorištu i najpre sam čuo neko šuškanje. Okrenuo sam se i video da O. I. silazi sa brdašceta iza moje kuće, noseći mog unuka u naručju. Dete je zavapilo: "Dedo, dedo, ovamo...", a O. I. ga je tada ispustio. Unuk je bio u takvim bolovima da nije mogao da stoji na nogama, klečao je i jaukao - ispričao je očajni deda i izrazio očekivanje da će nasilnik dobiti najstrožu kaznu.

Izmučeni dečačić je nakon zbrinjavanja u bolnici upućen u Zavod za sudsku medicinu, gde je ustanovljeno da ima rascep na anusu, čime je dokazano da je silovan. Nasilnik je u međuvremenu priveden sudiji za maloletnike Višeg suda u Nišu, koji mu je odredio pritvor.

Irena Gušić, portparolka Višeg suda u Nišu, potvrdila je da je postupak protiv 15-godišnjaka pravosnažno okončan izricanjem vaspitne mere, ali nije želela da priča o detaljima tog slučaja. Samo nam je objasnila kako funkcioniše zakon o kažnjavanju maloletnika.

- Zakon predviđa da se maloletnicima mogu izreći mere upozorenja, kao i pojačane mere nadzora roditelja ili staratelja. Takođe, može se izreći i pojačan nadzor u drugoj porodici ili pojačan nadzor sa dnevnim boravkom u ustanovi za vaspitanje i obrazovanje maloletnika. Najstroža vaspitna mera je upućivanje u obrazovnu ustanovu, vaspitno-popravni dom ili ustanovu za lečenje i obuku - objasnila je Gušićeva.

Inače, zakon predviđa i kaznu zatvora za maloletnike, ali samo ako su stariji od 16 godina, te ako je za krivično delo koje su izvršili predviđena robija duža od pet godina. Maloletnički zatvor ne može biti kraći od šest meseci, niti duži od pet godina.

Nasilnik poznat po zlu u svom kraju

Meštani niškog naselja Stočni trg nisu imali nijednu lepu reč za O. I. - Otac mu je odavno umro, a majka mu se preudala, a onda mu je i očuh preminuo. Taj dečak samo skita i krade šta god mu dođe pod ruku. Jedno vreme je zarađivao pranjem šoferšajbni vozila u centru Niša, kod Višeg suda, ali uglavnom je krao. Od njega se samo najgore moglo očekivati, pa nas i nije iznenadilo što je počeo i da siluje - rekle su komšije tinejdžera.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track