Najnovije vesti

IZABRALA NAJGORI LEK: Otkriveno zašto je devojčica (14) iz Valjeva popila 75 tableta
Foto: Profimedia

OTAC JE PRONAŠAO U BESVESNOM STANJU

IZABRALA NAJGORI LEK: Otkriveno zašto je devojčica (14) iz Valjeva popila 75 tableta

Crna Hronika

Devojčica (14) pokušala je u nedelju uveče da izvrši samoubistvo, popivši veliku količinu antidepresiva, a lekari su uspeli da je povrate i ona se trenutno nalazi van životne opasnosti.

Kako nezvanično saznajemo, maloletnica je navodno popila čak 75 tableta leka "amizol" jer je roditelji nisu pustili da ide na rođendansku žurku.

foto: Profimedia

Onesvestila se

- Devojčica je bila sama u svojoj sobi kada je popila tablete. Nju je u besvesnom stanju na krevetu pronašao otac. Pored nje su bile prazne kutije lekova. Odmah im je bilo jasno šta se desilo, pa su je roditelji preneli u automobil i odvezli u urgentni centar valjevske bolnice. Nakon pregleda, hitno je prebačena u beogradsku bolnicu na dalje lečenje zbog ozbiljnog trovanja - kaže izvor i dodaje da je tinejdžerka smeštena na Institut za majku i dete i da je sada dobrog opšteg stanja.

foto: Shutterstock

Kako su roditelji ispričali istražiteljima, njihova ćerka ranije nije imala psihičkih problema, niti je pravila neke druge probleme.

- Oni pretpostavljaju da je tablete popila iz revolta. Naime, dete ih je veče pre ovoga pitalo da ide na rođendan, na kom će biti njeno društvo, međutim, oni joj to nisu dopustili zbog situacije sa epidemijom koronavirusa. Iako su pokušavali da joj objasne da odlazak na žurku nije pametan u ovom trenutku, devojčica to nije mogla racionalno da rezonuje i posvađala se s roditeljima - kaže izvor upoznat sa istragom.

Mamine tablete

Komšija kaže da ne može da veruje da je devojčica poželela da naudi sebi.

- Ne znam šta se s tom devojčicom desilo i zbog čega je popila tolike lekove. To je bilo veselo dete, uvek se lepo svima javljala. Roditelji se nikada nisu žalili na nju - kaže komšija i nastavlja:

- Čuo sam da je to uradila jer joj nisu dopustili da ide na neku proslavu. Ne znam zašto joj je odlazak na žurku bio toliko važan.

O ovom slučaju obavešteno je nadležno tužilaštvo u Valjevu i lokalni centar za socijalni rad, u čijoj nadležnosti će biti dalje postupanje.

- Biće utvrđeno odakle maloletnici antidepresiv, ali pretpostavlja se da je lekove krišom uzela od mame - kaže izvor.

Toksikolog

To je najgori lek

Toksikolog dr Radomir Kovačević za Kurir kaže da "amizol" pripada grupi lekova koji se nazivaju triciklični antidepresivi.

foto: Fonet Dragan Antonić

- On je najgori lek te vrste. Da li je devojčica živa? - upitao je doktor i dodao da će ona, ako je zaista tačno da je popila veću količinu ovog leka, imati posledice.

- Skoro je sigurno da će kao posledicu imati poremećaj nervnog sistem i srčane funkcije, koje će se povratiti s vremenom, a mogu se javiti i problemi s bubrezima i jetrom. Ovi lekovi utiču i na respiratorne centre, blokiraju ih, pa tako osoba i ne diše - objašnjava toksikolog.

Šta izaziva "amizol"

ubrzan ili nepravilan rad srca

nizak krvni pritisak

proširene zenice

pospanost i podbulost

oticanje usana, grla i jezika

šok i gubitak svesti

Kurir.rs - S. Stevanović - J. Rafailović

Foto: Profimedia, Shutterstock, Fonet Dragan Antonić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...