Najnovije vesti

FORENZIČARI O MAŠINI ZA MLEVENJE MESA IZ VELJINE KUĆE STRAVE: DNK ostaje neograničeno, ali ovo istražiteljima pravi problem
Foto: MUP Srbije

dnk može biti sačuvan i hiljadama godina

FORENZIČARI O MAŠINI ZA MLEVENJE MESA IZ VELJINE KUĆE STRAVE: DNK ostaje neograničeno, ali ovo istražiteljima pravi problem

Crna Hronika
16:01h

DNK povređenih u nekom krivičnom delu ostaje neograničeno na predmetima kojima je to delo izvršeno, ali utvrđivanje kome pripada može biti nepricizno ukoliko je pomešano više DNK, pojasnili su forenzičari govoreći o navodima da su u industrijskoj mašini za mlevenje mesa koju je koristila kriminalna grupa Veljka Belivuka pronađeni ljudski tragovi.

Ritopek, veštačenje
foto: MUP Srbije

Forenzičar Oliver Stojković kaže da biloški materijal svake osobe, pogotovo povređene u nekom krivičnom delu, može biti sačuvan i hiljadama godina ako su uslovi sredine adekvatni za čuvanje, a podrumske prostorije nisu loše za to.

1 / 7 Foto: MUP Srbije

"Podrumske prostorije su dobri uslovi za čuvanje bilo kog biološkog materijala, pa i ljudskog", rekao je Stojković.

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA VELJINA KUĆA STRAVE U RITOPEKU IZNUTRA
01:35

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA VELJINA KUĆA STRAVE U RITOPEKU IZNUTRA

Forenzički genetičar Dušan Keckarović pojašnjava da u mašini mogu biti i životinjski tragovi jer je to industrijska mašina za mlevenja mesa te da je potrebno pronaći i izdvojiti humane, odnosno ljudske tragove.

"Našli ste trag tkiva, snimili, izolovali DNK, dobili genetički profil, humani materijal, pa ste ga upoređivali. U tom smislu imate proceduru", dodaje.

Prema njegovim rečima, ako se pronađu tragovi krvi, potrebno je prvo dokazati da su to tragovi krvi, pa raditi DNK analizu i dobiti rezultate, međutim ukoliko postoje mešano tragovi, onda je teže sa sigurnošću utvrditi kome DNK pripada.

"Teško je iznad četiri osobe da dobijete statistiku kojom sa sigirnošću možete da potvrdite da je to nečiji trag. U mešanom tragu imate problem, morate da dokažete čija je ta krv", kazao je Keckarović.

(Kurir.rs/Tanjug, K1)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja