BELIVUK I MILJKOVIĆ IMALI UZORE ZA MUČENJE I KASAPLJENJE ŽRTAVA: Evo zašto su bili fascinirani KLANOM AMERIKA
Foto: Printscreen

željni moći

BELIVUK I MILJKOVIĆ IMALI UZORE ZA MUČENJE I KASAPLJENJE ŽRTAVA: Evo zašto su bili fascinirani KLANOM AMERIKA

Crna Hronika -

Monstruozni klan Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića zvanog Mesar delovao je kao formacija najsvirepijih kriminalaca koji su žrtve sekli žive, uživajući u njihovom bolu i poslednjim trzajima, kao što je to mnogo pre njih činio klan Amerika. Belivukova ekipa je bila fascinirana misterioiznošću koja i danas vlada u vezi s najmoćnijom mafijaškom organizacijom devedesetih, a koja i danas ima aktivne članove po svetu. Oni, po saznanjima tajnih službi, i dalje iz Južne Amerike u Evropu doturaju drogu, prate, iznuđuju, ubijaju za ogromne svote novca i leševe uništavaju da nikada njihovi zločini ne bi bili otkriveni, što je Belivukovom klanu bio putokaz i dobra priprema za unapređenje zločinačkih aktivnosti koje su otkrivene u istrazi protiv njegove kriminalne organizacije.

- Veljina ekipa pucača, namamljivača, čistača i ostalih očigledno je bila fascinirana klanom Amerika, prvenstveno zbog moći koju su imali u podzemlju, ali i novca kojim su mogli sebi da priušte luksuzan život, najbolja kola i dobre ženske. Iz onog što su slušali ili negde pročitali o pretečama "zemunskog klana" Belivukovi vojnici su upijali najšokantnije detalje likvidacija koje su zapanjile svet i, između ostalog, učili kako se mogu otarasiti žrtava. Smaknuća Belog, Romea, Vukovića, Žuće su bila inspiracija za Nevolju i njegove saradnike - kaže izvor upućen u postupak protiv Belivukovog klana.

Iza svirepe likvidacije Milorada Vujičića Vuje 2001, koji se u izveštajima policije vodi kao Srećko, prema pisanju tadašnje štampe, upravo je stajao klan Amerika iako njegovo ubistvo nikada zvanično nije rasvetljeno, kao ni ubistvo ministra odbrane Pavla Bulatovića, za koje se ta grupa takođe sumnjičila. Kao Vuja, prošle su sve Veljine žrtve koje su pokušale da se izdignu iznad njega kao vođe ili da mu smeste nešto.

- Klan Amerika se osvetio Vujičiću, kao što su se Velja i Mare svetili izdajnicima, i platio je glavom što je hteo da se izdvoji iz grupe i počeo da radi "za svoj džep". Mučili su ga da kaže gde je sakrio novac od prodaje droge, oružja i navođenja na prostituciju, a onda ga ubili i odsekli mu glavu, ruke i noge. Vujin trup bez glave i udova pronađen je u jednom parku u Budimpešti, a glava tek posle 15 dana na brdu Gelert iznad Dunava. Veštačenjem je utvrđeno da je Vujičić najpre mučen, potom ubijen, a kasnije iskasapljen. Glava je kako je tada pisano ostala u dobrom stanju jer je držana u zamrzivaču, kao dokaz da je Milorad ubijen kada je otkazao poslušnost grupi i prijavio policiji njeno delovanje tražeći zaštitu koju ipak nije dobio. Posle toga je pobegao u Mađarsku, gde ga je klan pronašao i ubio. Savremeni svirepi koljači i ubice Velja i Marko sa bandom otišli su mnogo koraka napred i najveću pažnju posvetili takozvanom čišćenju terena posle zločina, te su samlevene delove tela žrtva bacali u Dunav - objasnio je dobroobavešteni izvor.

Raičević završio kao Veljine žrtve

Klan Amerika činili su profesionalne ubice, njih tridesetak, uglavnom Crnogoraca, koje je obučavala američka mafija. Vuja je, tražeći zaštitu policije, ispričao da su jedan policijski šef iz Srbije i drugi iz Crne Gore štitili klan. Prema jednoj verziji, kao vođa klana spominjan je Joca Amsterdam, kojeg posle bekstva iz Srbije nasleđuje Voja Raičević Amerikanac. Brojni svedoci dešavanja u podzemlju tih godina kažu da je Voja bio neprikosnoveni vođa grupe, kao najveći ubica beogradskog asfalta svih vremena. Njegov nestanak 1997. i danas je misterija. Pričalo se da je imao logistiku u DB. Iza njega je ostao zapaljen džip, a govorilo se da je njegovo telo jedno od tri zabetonirana i bačena u Dunav kod Golupca. Zatim da su ga osvetnici navodno mučili, isekli i njegove delove tela razbacali po Beogradu. Za njegov nestanak se pričalo i da je reč o osveti italijanske mafije iz SAD. Činjenica je ipak da policija ništa nije otkrila, a tri godine posle nestanka proglašen je mrtvim.

Voji je u tadašnjim medijima pripisano ubistvo Radeta Ćaldovica Ćente i Maje Pavić, inspektora Dragana Radišića Zorana Stevanovića Kirija, Jugoslava Juga Vučinića...

Ubili ga da ne otkrije ubice ministra

Ministar odbrane Pavle Bulatović ubijen je 7. februara uveče 2000. u restoranu FK Rad, hicima kroz prozor iz mrklog mraka, s fudbalskog terena, dok je sedeo s trojicom prijatelja. Bulatović je sedeo leđima okrenut zidu, licem prema prozoru, a njegov dugogodišnji pratilac, tj. obezbeđenje, nalazio se ispred ulaza u restoran. Milorad Vujičić Vuja navodno je imao saznanja o likvidaciji Bulatovića i to ga je, prema saznanjima nekih operativaca, koštalo života.

Nicović: Voja radio i za zapadne službe

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović, kao svedok tog vremena, kaže da je evidentno da se hijerarhija poštovala i u klanu Velje Nevolje, kao i u klanu Amerika, ali da postoje izvesne razlike u delovanju pomenutih kriminalnih organizacija.

- Vojina ekipa je u rasvetljenim ubistvima zločine počinila iz vatrenog oružja hladno bez emocija, dok je Belivuk uživao u masakru. Takođe, Voja Amerikanac nije imao podršku delova države, kao što je imao Belivuk. Voja je bio plaćeni ubica i radio je i za zapadne službe - kazao je Nicović.

(Kurir.rs/Republika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja