JEZIVI TREND POSLE MASAKRA NA VRAČARU: Lažni profili dečaka ubice preplavili društvene mreže sa STRAVIČNIM KOMENTARIMA! FOTO
Foto: Privatna arhiva, Printscreen, Petar Aleksić

užas

JEZIVI TREND POSLE MASAKRA NA VRAČARU: Lažni profili dečaka ubice preplavili društvene mreže sa STRAVIČNIM KOMENTARIMA! FOTO

Crna Hronika -

Lažni profili preplavili društvene mreže posle stravičnog zločina u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je ubijeno osam učenika i jedan radnik obezbeđenja, a više osoba ranjeno.

Profili sa fotografijama i imenom dečaka osumnjičenog za ovaj zločin, preplavili su internet. Iako bizaran, jeziv i sablasan, ovakav trend nije novitet kada je reč o masovnim pucnjavama. Srbija još ne može da se oporavi od saznanja da je 14-godišnji učenik sedmog razreda u sredu ujutru ušetao u osnovnu školu koju je pohađao i hicima iz dva očeva pištolja ubio devet osoba, a ranio njih šest, među kojima su njegovi školski drugari, nastavnica istorije i školsko obezbeđenje.

Kosta Kecmanović, pucnjava, pucnjava u školi, Vračar
foto: Privatna arhiva

Dok se odrasli u neverici pitaju kako je do ovoga došlo, da li je tragedija mogla biti sprečena, šta je nateralo jednog dečaka sa nepunih 14 godina da počini ovakav stravičan zločin, ko je zakazao u lancu odgovornosti, oni nešto mlađi ovu situaciju gledaju kroz drugačiju prizmu.

Samo nekoliko minuta nakon što se u medijima pojavila fotografija dečaka na društvenim mrežama su počeli da se pojavljuju profili sa njegovim imenom i prezimenom (ili iz njega izvedenim nadimcima) i sa njegovom fotografijom. Sa druge strane, profili za koje su novinari verovali da su zaista pripadali maloletniku su obrisani, a ostalo je nejasno da li je to uradio neko od njegovih bližnjih ili možda čak i policija.

Ana Brnabić
foto: Printscreen Pink Tv

U svakom slučaju, unosom njegovog imena u pretraživač na bilo kojoj društvenoj mreži dostupnoj korisnicima u Srbiji, nailazi se na mnoštvo njegovih fotografija. Uz njih neretko idu bizarni ispisi, statusi i opisi, u kojima se veliča ne samo ovaj mladi čovek, već i njegov stravični čin.

Iako je ovakva situacija za javnost u Srbiji sasvim nova, imajući u vidu da ovakva pucnjava nije zabeležena u istoriji našeg društva, u Sjedinjenim Američkim Državama gde se na stotine ovakvih pucnjava dogodi godišnje, nije nikakav novitet. Stručnjaci iz centara za bezbednost u školama objasnili su kako dolazi do ove pojave, te da je reč o situaciji izazvanoj kombinacijom više faktora.

Vračar, masakr, ubistvo, OŠ Vladislav Ribnikar
foto: Nemanja Nikolić

„Porast broja lažnih naloga naglašava dodatnu opasnost koju su društvene mreže doprinele već tragičnoj situaciji“, rekla je ranije doktorka Keti Martinez Prater, direktorka Teksaškog centra za bezbednost škola u toj saveznoj državi, komentarišući prošle godine identičnu situaciju koja se dogodila nakon zločina 18-godišnjeg Salvadora Ramosa koji je ubio najmanje 19 dece i dvoje odraslih u školi u Teksasu.

Uz prodornost kakvu imaju društvene mreže, organi za sprovođenje zakona i školsko osoblje imaju dodatni izazov usled „efekta zaraze“, to jest traženja nekakve inspiracije u masovnoj pucnjavi sa željom da se ona pojavi.

Vračar, OŠ Vladislav Ribnikar, dan posle, Majka jedne od ubijenih devojčica
foto: Nenad Kostić

„Ponekad pojedinci iz ovoga žele da se proslave, da stvore imidž ozloglašenih“, kaže doktorka i dodaje da veliki rizik preuzimamo svi kada ovakav događaj objavljujemo u medijima i na neki način ga promovišu.

„Učenici ili čak i odrasli otvaraju lažne naloge, često sa njih upućuju pretnje, koje se ponekad smatraju smešnim, a ponekad verodostojnim. I zato je zaista važno da školski sistem shvati svaku pretnju ozbiljno“, zaključuje doktorka.

Imajući u vidu da se ovakav trend iznova ponavlja nakon svake masovne, školske pucnjave, iz kompanije Meta više puta su se oglašavali sa informacijama da poseduju sisteme koji rade isključivo u ovakvim slučajvima na otklanjanju lažnih naloga.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track