Najnovije vesti

KRISTINA (16) SE UGUŠILA U KRVI Svekar i svekrva tukli snaju: Ovo je epilog slučaja u Smederevu - SVEKRVA U PRITVORU RODILA DETE
Foto: Nemanja Nikolić

KRISTINA (16) SE UGUŠILA U KRVI Svekar i svekrva tukli snaju: Ovo je epilog slučaja u Smederevu - SVEKRVA U PRITVORU RODILA DETE

Crna Hronika -

Kristina N. (16) preminula je pretposlednjeg dana 2021. godine od posledica brutalnog fizičkog zlostavljana koje je trpela mesecima.

Osumnjičeni da su je tukli rukama i nogama, metalnim cevima, gasili cigarete po telu i sekli nožem po grudima, su njeni svekar i svekrva kojima se sudi pred Višim sudom u Smederevu. Svekar je i dalje u pritvoru dok je svekrva na slobodi već godinu dana. Uprkos sumnjama da je devojka pre smrti bila žrtva trgovine ljudima, nema ni istrage niti postupka protiv mogućih krivaca.

Prošle su gotovo dve godine od kada je maloletna Kristina N. (16) umrla ugušivši se sopstvenom krvlju usled posledica višemesečnog batinanja, zbog čega su uhapšeni roditelji njenog supruga. Nevenčani supružnici, svekar i svekrva, Arben Asanović (33) i Elvira Rahmani (34) terete se za krivično delo nasilje u porodici sa zadesnom smrću. Optužnica je podignuta u maju prošle godine.

U Višem javnom tužilaštvu u Smederevu nisu mogli da ponude obrazloženje zbog čega su se odlučili za ovo krivično delo, a ne za ubistvo.

- Optužnica je podignuta na osnovu pribavljenih dokaza, i po istoj se vodi postupak pred Višim sudom u Smederevu. S obzirom na to da je suđenje po optužnici u toku, tužilaštvo ne može davati bilo kakav komentar u vezi postupka i dokaza na osnovu kojih je podignuta optužnica - navodi viši javni tužilac, Ivan Konatar.

Prema informacijama od tužioca, svekar je i dalje u pritvoru, dok je svekrvi pritvor ukinut rešenjem Apelacionog suda u Beogradu pre godinu dana.

Ono što je frapantno u celoj tragediji jeste sumnja koju niko nije proverio- da li je maloletna devojka iz Beograda u ovu porodicu dospela nakon što su je roditelji prodali zbog dogovorenog braka.

Pokušali smo odgovore da dobijemo u Ministarstvu za brigu o porodici. Iz ministarstva su nas uputili na nadležne centre za socijalni rad. Kada smo kontaktirali njih, oni su se, pak, pozvali na resorno ministarstvo. Epilog je da odgovor na pitanje da li se vodi bilo kakav postupak zbog moguće trgovine ljudima, niko ne nudi.

Jedino što nam je, nakon šturog pisanog odgovora, potvrdila direktorka Centra za socijalni rad Žabari, Marina Milošević jeste da je osmoro maloletne dece uhapšenog bračnog para, a među njima i šesnaestogodišnji muž preminule devojke, smešteni u hraniteljske porodice. Kod hranitelja je i najmlađe dete koje je optužena svekrva rodila dok je bila u pritvoru.

U Osnovnom sudu u Smederevskoj Palanci obavešteni smo da je Arbenu Asanoviću ranije izricana mera zabrane prilaska sinu, odnosno suprugu pokojne maloletnice, upravo zbog nasilničkog ponašanja. Da je ova mera poštovana, možda se tragedija mogla izbeći.

Podsetimo, policija je 30. decembra 2021. pozvana jer je, kako su tvrdili svekar i svekrva, Kristina pala s merdevina i stradala. Međutim, ispostavilo se da je umrla od nasilnih povreda. U obdukcionom zapisniku stoji da je "smrt nasilna usled gušenja želudačnim sadržajem kome je prethodilo stanje šoka i gubitak svesti nakon nasilno nanetih povreda na velikoj površini tela". Tužlaštvo tvrdi se da su svekar i svekrva mesecima mučili i tukli devojku koja je na kraju podlegla torturi i umrla.

Centar za socijalni rad u Smederevskoj Palanci i prošle godine odbio je da ponudi odgovore na pitanja:

- Obaveštavamo vas da su privatni podaci i podaci koji se odnose na porodične živote određenih lica zakonom zaštićeni i ne mogu biti dostupni javnosti i licima koja nemaju pravo na uvid- naveli su tada.

Kurir.rs/Novosti

Bonus video:

00:13

PIJAN NOGOM RAZVALIO VRATA, TUKAO ŽENU U GLAVU I ČUPAO JE: Tužilaštvo traži zatvor za nasilnika iz Zemuna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track