"NEĆE BITI KAŽNJEN AKO JE UKLONIO TRAGOVE" Advokat o tome šta čeka OCA osumnjičenog za ubistvo Danke (2), OBJASNIO KLJUČNU ODREDBU
Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen/Facebook

"NEĆE BITI KAŽNJEN AKO JE UKLONIO TRAGOVE" Advokat o tome šta čeka OCA osumnjičenog za ubistvo Danke (2), OBJASNIO KLJUČNU ODREDBU

Crna Hronika -

Advokat Radiša Roskić objasnio je na koga se odnosi član 333 Krivičnog zakonika

Za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić osumnjičeni su Srđan Janković (50) iz sela Luka i Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot.

Oni su kobnog 26. marta u Banjskom polju, nakon što je dvogodišnja Danka Ilić neopaženo išetala iz dvorišta u kom je bila sa majkom i bratom, službenim vozilom naleteli na devojčicu dok je išla ulicom.

Tako onesvešćenu su je ubacili u automobil i odvezli na deponiju. Prethodno ju je Dejan, prema sopstvenom priznanju, udavio.

1 / 19 Foto: Nemanja Nikolić

Radoslav Dragijević i Dalibor Dragijević, otac i brat osumnjičenog Dejana privedeni su zbog, kako je naveo MUP, osnovane sumnje da su, najverovatnije 28. marta, počinili delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Njih dvojica su, kako se sumnja, pomogli Dejanu da premesti telo devojčice sa deponije na za sada nepoznatu lokaciju. Dalibor Dragijević, podsetimo, preminuo je u noći između 6. i 7. aprila u Policijskoj upravi u Boru.

00:25

Dovedeni osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić

Njemu je u ranim jutarnjim satima pozlilo i uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i lekara Doma zdravlja u Boru koji su pokušali reanimaciju, on je u 3.10 časova preminuo, a od strane lekara mrtvozornika konstatovana je prirodna smrt, naveo je MUP u saopštenju.

Advokat Radiša Roskić objasnio je odredbu Krivičnog zakonika po kojoj otac osumnjičenog Dejana ne može biti kažnjen za krivično delo Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

"Radi se o imperativnoj zakonskoj odredbi koja kaže da se neće kazniti srodnik (majka, otac, brat, sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i supružnik nekog od navedenih lica). Lice u tom stepenu srodstva neće se kazniti za izvršenje krivičnog dela Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Radnja izvršenja ovog krivičnog dela se, između ostalog, odnosi i na uklanjanje tragova. Direktni srodnik, u ovom slučaju otac, se neće kazniti ukoliko se radnja odnosi samo na uklanjanje tragova, odnosno ukoliko se radi o prostom uklanjanju tragova", kaže advokat.

Danka Ilić, deponija, Srđan Janković, Dejan Dragijević
foto: Nemanja Nikolić

Kako je objasnio, ova zakonska odredba odnosi se na sva krivična dela u kojima je pomoć učiniocu za izvršenje tog krivičnog dela pružio neko od navedenih srodnika.

Saizvršilaštvo u krivičnom delu

Advokat Roskić objasnio je šta se dešava ukoliko se krivično delo tretira kao Saizvršilaštvo.

"Ukoliko se tretira kao saizvršilaštvo onda će lice biti zahvaćeno optužnim aktom, pri čemu će, u optužnom aktu, u konkretnom slučaju viši tužilac u Zaječaru navesti konkretnu radnju i za tu svoju tvrdnju predložiti izvođenje određenih dokaza. Optužnica ide na potvrdu na vanraspravno veće Višeg suda u Zaječaru", navodi advokat.

Odredba Krivičnog zakonika

Kako je advokat istakao, radi se o imperativnoj zakonskoj odredbi koja glasi:

  1. Ko krije učinioca krivičnog dela ili mu prikrivanjem sredstava kojima je delo učinjeno, tragova ili na drugi način pomaže da ne bude otkriven ili ko krije osuđeno lice ili preduzima druge radnje kojima se ide za tim da se ne izvrši izrečena kazna, mera bezbednosti ili da se ne primene vaspitne mere upućivanja u vaspitnu ustanovu ili vaspitno-popravni dom, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine,
  2. Ko pruži pomoć učiniocu krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
  3. Ko pruži pomoć učiniocu krivičnog dela za koje je propisan doživotni zatvor, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina,
  4. Kazna za delo iz stava 1. ovog člana ne može biti teža ni po vrsti ni po visini od kazne propisane za krivično delo koje je izvršilo lice kojem je pružena pomoć,
  5. Za delo iz st. 1. do 3. ovog člana neće se kazniti lice kojem je učinilac supružnik, lice sa kojim učinilac živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i supružnik nekog od navedenih lica, odnosno lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbračnoj zajednici.
Danka Ilić, Srđan Janković, Dejan Dragijević
foto: Nemanja Nikolić

Podsetimo, Dalibor Dragijević, brat osumnjičenog Dejana Dragijevića, priznao je da je pomogao bratu da se reši tela dvogodišnje devojčice.

On je u policiji nabrojao oko 20 lokacija na kojima bi moglo da se nalazi telo međutim, policija na tim mestima nije pronašla ništa.

On i njegov brat su dali na desetine pogrešnih lokacija koje su intenzivno pretražene u potrazi za telom.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track