Pišem na engleskom, jer vi govorite bosanski, a ja srpski

Karadžić pisao Izetbegoviću

Pišem na engleskom, jer vi govorite bosanski, a ja srpski

Crna Hronika -
Radovan Karadžić pismom je tražio od Bakira Izetbegovića i još četvorice bivših visokih bosanskih funkcionera da svedoče u njegovu korsit što su oni odbili

BANJA LUKA – Radovan Karadžić nedavno je pismom tražio preko ambasade BiH u Holandiji da se prenese zahtev da Haris Silajdžić, Hasan Čengić, Ejup Ganić, Edin Garaplija i Bakir Izetbegović sastanu sa njegovim advokatom Peterom Robinsonom, odnosno da se pojave pred Haškim tribunalom kao svedoci njegove odbrane što su oni to odbili.U novom pismu od 22 oktobra Karadžić se zhvalio ambasadoru Ahmetu Haliloviću na posredovanju ambasade da se prenesu njegovi zahtevi. Uz ovo pismo Karadžić se obratio članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, i to na engleskom jeziku. Na kraju pisma Karadžić je naveo: “Pošto vi govorite bosanski, a ja srpski, pišem vam na engleskom jeziku, što je diplomatska solucija.” Karadžić se zahvalio Izetbegoviću na “interesu za njegov slučaj” za što dokaz nalazi u pismu koje je ovaj poslao glavnom tužiocu Seržu Bramercu u kome ga ohrabruje da podnese žalbu na međupresudu sudskog veća od 28.juna ove godine u kome su iz Karadžićeve optužnice izostavili navode o genocidu u opštinama BiH osim Srebrenice. “Iskeno, bio sam iznenađen vašim javnim izrazom nezodovoljstva tom odlukom. To mi se ne čini mi se kao produktivan način da se doprinese pomirenju naših naroda,” piše Karadžić. “Vaša vlada je potrošila milione da ubedi Međunarodni sud pravde da je genocid počinjen u bosanskim opštinama tokom 1992. godine.

Sud je odlučio, 2007., godine, da ono što se dešavalo nije genocid. Ne razumem zašto ste očekivali da Haški tribunal donese drugačiju odluku?” pita se Karadžić dodajući da se nada da je Izetbegović imao saglasnost ostalih članova Predsedništva kada je poslao pismo i da se na isti način ne meša u suđenja pred Sudom BiH.

“Igrati tu vrstu uloge kojom se meša politika i zakon, čini loš zakon i još goru politiku. Ipak, postoji konstruktivan način za vas da učestvujete u mom slučaju, tako što ćete se pojaviti kao svedok odbrane,” piše Karadžić Izetbegoviću.

Prema ovom pismu, od Izetbegovića, Karadžić je tražio da svedoči o aktivnostima Predsedništva od 1992 do 1995, o kršenju embarga UN na uvoz vojne opreme, kao i o navodima da su snage bosanske Vlade iscenirale neke od napada na civile u Sarajevu, kako bi tako isprovocirale međunarodnu intervenciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja