Hrvatska plaća srpskoj deci 71.000 evra za ubistvo majke i oca u Oluji

Knin

Hrvatska plaća srpskoj deci 71.000 evra za ubistvo majke i oca u Oluji

Crna Hronika -
Opštinski sud u Kninu posle ponovljenog sudskog procesa donelo je nepravosnažnu presudu da se isplati 71.000 evra Jovanu Beriću i njegovim dvema sestrama zbog ubistva njihovih roditelja u selu Varivode kod Knina posle Oluje

ZAGREB - Opštinski sud u Kninu doneo je nepravosnažnu presudu po kojoj Hrvatska mora da isplati ukupno 540.000 kuna (oko 71.000 evra) odštete Jovanu Beriću i njegovim dvema sestrama zbog ubistva njihovih roditelja u selu Varivode kod Knina u septembru 1995, posle akcije "Oluja". Tom prilikom u Varivodama je ubijeno devetoro starijih građana srpske nacionalnosti, a za taj zločin niko nije kažnjen.

U kninskom opštinskom sudu su rekli da strane u postupku imaju pravo na žalbu po prijemu pisane presude koja treba da im bude dostavljena u roku od 30 dana.

Iako je reč o nepravosnažnoj presudi, nevladine organizacije ocenjuju da je u pitanju svojevrsan sudski presedan. "Iako je presuđena odšteta niža od tražene, snaga presude je u tome što je prvi put neka od instanci pa makar i na nivou građanske parnice priznala porodici nestalih ili ubijenih posle "Oluje" da se zločin dogodio", izjavio je Eugen Jakovčić iz nevladine organizacije "Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću", koji prati ovaj slučaj. On je ocenio da je ta presuda važna i zbog porodica ostalih žrtava koje tuže Republiku Hrvatsku, jer je sud naložio isplatu odštete iako za ubistvo devetoro građana srpske nacionalnosti posle akcije "Oluja" niko nije kažnjen.

Jovan Berić i njegove sestre tražili su od Republike Hrvatske oko 900.000 kuna odštete zbog ubistva roditelja, Radivoja i Marije Berić, u selu Varivode, nedaleko od Knina 28. septembra 1995. godine, mesec i po posle akcije "Oluja".

Tada je ubijeno još sedmoro građana srpske nacionalnosti, starije životne dobi, a za ta ubistva niko nije odgovarao. Za zločin u Varivodama bilo je osumnjičeno šest pripadnika hrvatske policije, ali se posle dva postupka odustalo od krivičnog progona zbog nedostatka dokaza. Prema dostupnim informacija, istraga se u slučaju Varivode ponovo vodi, ali policija i tužilaštvo ne žele o tome da govore.

Tužbu za obeštećenje Jovana Berića i njegovih sestara najpre su odbili niži sudovi u Kninu i Šibeniku, ali je prošlogodišnjom presudom Vrhovnog suda presuda poništena i slučaj vraćen na novo suđenje. Iako nisu pronađeni i procesuirani počinioci zločina, Vrhovni sud je utvrdio da deca ubijenog bračnog bara Berić imaju pravo da budu obeštećena.

Vrhovni sud je tada utvrdio da je ubistvo srpskih civila u Varivodama kod građana izazvalo osećaj straha, užasa i sopstvene nesigurnosti pa su tim činom ostvarena obeležja terorističkog akta.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je pre dve godine u Varivodama da je tim zločinom nanesena velika sramota Hrvatskoj. Hrvatske nevladine organizacija više puta su upozorile da zločin u Varidvodama nije bio dovoljno istražen i pozvale nadležne da kazne odgovorne za taj zločin, kao i da obeštete porodice žrtava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja