BORBA PROTIV NASILJA U PORODICI: Evidencija "rizičnih" porodica
Foto: Shutterstock

Novi metodi Prvog osnovnog tužilaštva

BORBA PROTIV NASILJA U PORODICI: Evidencija "rizičnih" porodica

Crna Hronika -

BEOGRAD - Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu prvo je u Srbiji oformilo posebno odeljenje za borbu protiv nasilja u porodici i njegovii zamenici rade iskjučivo na obradi ovih premeta, ali se svakodnevno trude i da spreče nasilje i deluju preventivno.

Upravo u svrhu prevencije, kako navode u Tužilaštvu, svakodnevno komuniciraju sa Gradskim centrom za socijalni rad, Ministarstvom unutrašnjih poslova, zdravstvenim institucijama, Savetovalištem protiv nasilja u porodici, ali i svim drugim institucijama koje pruža pomoć žrtvama.

- Upravo saradnja sa ovim institucijama, dovela je do toga da su odeljenja Gradskog Centra za socijalni rad dostavila tužilaštvu izveštaj o porodicama sa evidencija Odleljenja Zvezdara, Vračar, Stari Grad, Savski venac i Palilula, a u kojima postoji rizično ili visoko rizično nasilničko ponašanje.

Upravo to doprinelo je da Tužilaštvo blagovremeno postupa u slučajevima gde se nasilnici koje neko prijavi već nalaze na evidenciji Centra kao potencijali izvrioci ovih krivičnih dela - objašnjavaju u Prvom osnovnom tužilaštvu.

Cilj ovakvih metoda borbe Prvog osnovnog tužilaštva protiv nasilja u porodici, koju podržavaju i Kurir akcijom "Stop nasilju", ali i Ministarstvo pravde "Isključi nasilje", jeste prepoznavanje, prevencija, ali i otkrivanje i procesuiranje osoba za koje se sumnja da su izvršile krivična dela protiv polne slobode i krivična dela protiv braka i porodice.

- U okviru ovog odeljenja formirali smo i novu službu za informisanje oštečeni i svedoka. Po uzoru na Prvo osnovno tužilaštvo, uskoro će i ostala tužilaštva u Srbiji osnovati posebna odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici. Republičko tužilaštvo i Ministarstvo pravde daju Prvom osnovnom javnom tužilaštvu maksimalnu podršku u radu ovog odeljenja. Samo sistemska borba svih organa može da dovede do pravih rezultata - kaže za Kurir tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, Ljubivoje Đorđević koji veruje da će napori koje ulažu iz godine u godinu davati sve bolje rezultate.

Prema podacima ovog tužilaštva, od 1. januara 2015. do 20. decembra prošle godine, podneto je 998 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici, što je daleko više od 293 koliko je bilo podneto tokom 2014 godine.

- U cilju preventivnog delovanja ovo Tužilaštvo je zaključilo i protokol o saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje u Palmotićevoj ulici u Beogradu, kako bi se osumnjičeni preka kojima je primenjen institut oportuniteta, podvrgao psihosocijalnoj terapiji u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu.

(Jelena Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track