(FOTO) SASLUŠAN BEKO: Ova žena mene nije napala
Foto: Zorana Jevtić

Biznismen nije prepoznao Maju Adrovac

(FOTO) SASLUŠAN BEKO: Ova žena mene nije napala

Crna Hronika -
Beko se u tužilaštvu zadržao oko dva i po sata i iskaz je dao u prisustvu svog punomoćnika Zdenka Tomanovića. Nakon svedočenja, Beko je rekao da veruje u rad policije, da će biti pronađeni naručioci napada na njega
1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

BEOGRAD - Biznismen Milan Beko saslušan je danas u svojstvu oštećenog u okviru istrage koju vodi Više tužilaštvo u Beogradu, povodom pokušaja njegovog ubistva u novembru prošle godine, kada je teško ranjen ispred svoje kuće.

Beko se u tužilaštvu zadržao oko dva i po sata i iskaz je dao u prisustvu svog punomoćnika Zdenka Tomanovića. Nakon svedočenja, Beko je novinarima ispred Palate pravde rekao da veruje u rad policije, da će biti pronađeni naručioci napada na njega.

Iskaz Beka pred tužilaštvom

- Na mene je ispaljeno sedam metaka, iz neposredne blizine, tri metka su me pogodila i jedva sam preživeo", naveo je on i podsetio da je na njega pucano u najčuvanijem delu grada i kritikovalo tužilaštvo što nije zaštitilo integritet istrage.

On smatra da je sve to bilo urađeno dobro organizovano i spretno, kao i da je prikrivenost izvršioca dovoljna. "Za svakog policajca i tužioca početnika jasno je da se radi o profesionalcima. I ja sam lično video to. I svedoci isto tako. A šta smo o tome mogli da čujemo od onih koji su svima nama građanima garant života. Utrkivali su se u izjavama 'pucali su amateri… Promašili su sa tako malog rastojanja…Uhvatićemo ih za dva dana….Ostavili su puno tragova …', naveo je Beko u svojoj izjavi i napomenuo da je tužilaštvo na sve to ćutalo.

"Da li je motiv za takve neodmerenosti politički stav, podgrevanje predstave o mirnim ulicama Beograda, minimiziranje događaja ili nešto drugo, ne znam, ali šta god da jeste to nije za mene čoveka koji je izbegao smrt, ni garant da moj život neće biti ponovo ugrožen, ni garant da ćete ovaj slučaj rešiti hrabro i bez obzira gde vas tragovi vode", naveo je Beko u obraćanju tužilaštvu.

Pored ostalog je zapitao:

"Da li zaista mislite da bi, nakon dosadašnjeg odnosa - zbira koordinirane kampanje, pojedine nekompetentnosti i neodmerenosti, prožete dnevnom politikom, neko od zaštićenih svedoka mogao da se pojavi i zatraži zaštitu od vas (tužilaštva) za ono što je čuo ili video".Govoreći o Maji Adrovac, koja je za sada jedina osumnjičena za pokušaj njegovog ubistva, Beko je rekao:"Što se tiče ove žene, vi tvrdite da je ona pucala. Baš kao i jedan dnevni tabloid. Ne znam da li je ona pucala ili nije, rekao sam vam da sada ja nisam u stanju da prepoznam niti da opišem napadača. Čekaćemo šta kaže sud, verujem da ćete nam konačno dozvoliti da i ja i moj advokat, pogledamo vaše spise, što nam do sada niste dozvolili".

Nakon toga je detaljno opisao napad u kom je teško ranjen.

"Kada smo stigli ispred moje kuće oko 17,20 časova stali smo ispred kapije koja se otvara na daljinski upravljač koju otvara moj vozač", naveo je Beko i napomenuo da je ulična rasveta ravnomerno raspoređena u tom delu ulice sa nešto manjim intenzitetom rasvete baš u predelu moje kapije jer sijalica nije radila.On je, kako je naveo, bio usredsređen na telefonski razgovor sa svojim advokatom i tek pošto mu je vozač, mirnim glasom rekao "šefe, ovaj će da puca na vas", podigao je pogled.

"Jedino što sam u tom trenutku registrovao je da stojimo i prizor bljeska od vatrenog oružja. Dobro se sećam da sam uspeo brzo da se saberem i vidim šta se dešava jer je usledio sledeći pucanj i osetio sam neprijatan miris baruta u kabini vozila. U tom trenutku viknuo sam vozaču - Dragane daj gas, gas...", naveo je Beko.

Vozilo se međutim nije pokrenuo, jer je vozač bio u šoku, rekao je Beko i konstatovao da na "to ne može da računa".

"Pokušao sam da otvorim vrata i odbacim pucača od vozila, ali mi ne uspeva iz tog položaja da pokrenem silu da otvorim vrata", naveo je biznismen.Dalje detaljno opisiujući svoju borbu s napadačem nakon što je uspeo da otvori vrata, Beko je rekao da je pucač ostao sa druge strane vrata, dok je on pokušao da mu što brže priđe i onemogući ga da ponovo cilja u njega.

"Na žalost, vrata su mi oduzela taj delić sekunde i nisam uspeo da mu priđem kako sam zamislio tako da sam registrovao da napadač ponovo podiže oružje prema meni. Bilo mi je jasno da u svojoj nameri neću uspeti i pokušao sam da izbegnem metke tako što sam se naglo izvio i time okrenuo svoj levi bok prema pucaču i tada čujem pucnje", rekao je biznismen.

Osetio je udarac od kojeg je pao na zemlju iznad levog kuka.

"Nakon toga usledio je još jedan pucanj koji je trebalo da me overi, ali me je verovatno zbog rotiranja tela samo okrznuo", ispričao je Beko.

Njegovi vozači su ga ubacili na zadnje sedište i odvezli do Urgentnog Centra.

Što se tiče opisa izvršioca, Beko je naveo da nije u mogućnosti da navede detalje, i da bi možda, uz pomoć nekih fotografija, mogao da se priseti.

"A ovako, ne bih mogao da ga prepoznam. Bio sam tada skoncentrisan na pištolj, a ne na lice napadača", rekao je Beko.

Svoj iskaz je zaključio rečima:

"Za sada toliko. Plašim se da se ipak svedoci sećaju onoliko koliko smeju da se sećaju. Sumnjam ko stoji iza ovoga onoliko koliko smem sada da sumnjam, a uz neko hrabrije tužilaštvo i jače i od onih koji deluju izvan prava, i od naših tabloida i pojedinih moćnika, možda se i meni sumnje ohrabre, a svedoci prisete svega što je bitno".Nakon svedočenja koje je opisano, Beko je novinarima ispred Palate pravde rekao da veruje u rad policije, da će biti pronađeni naručioci napada na njega.

Beko je takođe negodovao što, kako je naveo, tužilaštvo nije u stanju da zaštiti integritet istrage i spreči curenje poverljivih informacija u javnost.

On se nada da će tužilaštvo uspeti da obezbedi samostalnost u radu "gde god tragovi ili sumnje u ovom postupku vode".

Njegov advokat Tomanović nije davao izjave za medije.

Prema nezvaničnim informacijama, Beko nije prepoznao Maju Adrovac kao izvršioca tog krivičnog dela.

Istraga se za sada vodi samo protiv Maje Adrovac, čiji je DNK nađen na čauri ispaljenog metka na Beka, i ona se nalazi u pritvoru. Adrovac će, na svoj zahtev moći da prisustvuje ispitivanju biznismena, a kako je ranije najavljano, mogla bi da traži i da se izvrsi zvanična radnja prepoznavanja.

Pod zvaničnom istragom za učešće u pokušaju ubistva Beka za sada je samo Maja Adrovac čiji je DNK nađen na čauri ispaljenog metka. Istraga protiv nje je pokrenuta 18. jula, a na teret joj stavlja krivično delo teško ubistvo u pokušaju, za koje je zaprećena kazna od 10 do 30-40 godina zatvora. DNK Maje Adrovac identičan je DNK koji je nađen na čauri s mesta napada na Beka, potvrdio je ranije ministar policije Nebojša Stefanović napominjući da će tek biti utvrđeno kakvu je konkretnu ulogu imala u tom slučaju.

Majin suprug Ivan Adrovac poznat je u kriminalim krugovima i za sada nije dostupan pravosudnim organima. Na Milana Beka 14. novembra 2014. godine pucano je ispred njegove kuće u Ulici Andre Nikolića na Senjaku dok je izlazio iz auta, kada je zadobio teške povrede. Sumnja se da je napadač imao još jednog saučesnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track