ISPOVEST MAJKE RANKA PANIĆA: Bol ostaje, ali makar je krivac uhapšen
Foto: Marina Lopičić

Smilja Panić za Kurir

ISPOVEST MAJKE RANKA PANIĆA: Bol ostaje, ali makar je krivac uhapšen

Crna Hronika -
Tog dana kad je žandarm uhapšen bila sam nervozna, osećala sam da će mi neko nešto javiti. Tako je i bilo, kaže za Kurir Smilja Panić (70)

MLADENOVAC - Još sam u šoku! Ne mogu da verujem da je neko uhapšen zbog smrti mog sina jedinca! Prošlo je šest godina otkad sam ga izgubila, a bol je i dalje isti... Niko i ništa mi ne može vratiti dete, ali će neko bar da odgovara za njegovu smrt!Ovo je juče za Kurir rekla Smilja Panić (70), majka Ranka Panića (41), koji je umro 17 dana nakon što je brutalno pretučen 29. jula 2008. godine na mitingu SRS protiv hapšenja Radovana Karadžića u Beogradu. Zbog nanošenja teških povreda koje su dovele do smrti Panića uhapšen je Nikica Ristić (39), pripadnik niškog odreda Žandarmerije.Zvali je Vučić i Stefanović- Sestra me je pozvala iz Švajcarske i rekla da gledam vesti. Ubrzo je ponovo zazvonio telefon. Najpre me je pozvao Nebojša Stefanović, ministar policije, a potom i premijer Aleksandar Vučić. Saopštili su mi da je žandarm priveden, a Vučić mi je rekao da ćemo se videti kad se vrati iz Kine. Znala sam da će se slučaj mog sina rešiti i da neće zauvek ostati u fioci. Vučiću sam uvek verovala, a na sahrani mi je rekao: „Majko Smiljo, strpi se, biće uhapšen“. Ispunio je obećanje - kaže Smilja. Rankova majka očekuje da će žandarm Ristić biti osuđen na maksimalnu kaznu, koja je predviđena za krivično delo koje mu se stavlja na teret.„Tetka, ubila me murija“- Tog dana kad je žandarm uhapšen bila sam nervozna, osećala sam da će mi neko nešto javiti. Tako je i bilo. Kad god čujem ime mog sina, odmah se setim svega što se dogodilo i ponovo prolazim kroz iste muke. Samo maksimalnom robijom bila bih zadovoljna - kaže Panićeva. Kada je Ranko teško pretučen na mitingu, Smilja je bila u Hrvatskoj, odakle je sa sinom izbegla 1995. tokom „Oluje“.- Prvi put je otišao na miting, a vratio mi se u kovčegu. Voleo je SRS i Vojislava Šešelja, ali nije bio član te stranke. Nakon što je posle prebijanja seo u autobus za Mladenovac, pozvala ga je moja sestra, a on joj je rekao: „Tetka, ubila me murija“. Sledećeg dana otišao je u bolnicu, gde je i umro 15. avgusta - kaže majka Smilja.

Dočekala pravdu... Smilja Panić na grobu sina Ranka
Dočekala pravdu... Smilja Panić na grobu sina Ranka

AdvokatUHAPŠEN U KOMANDI ŽANDARMERIJEZora Dobričanin Nikodinović, branilac Ristića, kaže da se žandarm tereti za nanošenje teške povrede, a ne za ubistvo.- SBPOK je prošlog četvrtka privela Ristića na saslušanje kod sudije za prethodni postupak, koji ga je pustio da se brani sa slobode. Međutim, nakon žalbe tužilaštva Ristiću je određen pritvor, a rešenje mu je uručeno u komandi Žandarmerije u Beogradu - kaže Dobričanin.

Povređena ženaŽANDARM UČESTVOVAO U SUDARUProtiv žandarma Nikice Ristića podneta je krivična prijava zbog toga što je u martu ove godine učestvovao u udesu u kojem je teško povređena Nišlijka Ljiljana Lj. Prijava je podneta i protiv drugog učesnika sudara Petra Lj. (42). Nesreća se dogodila u blizini fabrike „Beneton“, kad se žandarm službenim „golfom“ zakucao u „reno“, kojim je upravljao Petar Lj.(M. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja