SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Marković, Radonjić i Romić negiraju krivicu
Foto: Tanjug Marko đoković

Počeo proces pred Specijalnim sudom

SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Marković, Radonjić i Romić negiraju krivicu

Crna Hronika -
U sud je došla i ćerka pokojnog Slavka Ćuruvije, Jelena, ali ona nije mogla da prisustvuje, pošto će biti saslušana kao svedok
1 / 4 Foto: Tanjug Marko đoković

BEOGRAD - Suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Resora Državne bezbednosti (DB) optuženih za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Na samom početku, optuženi su počeli sa iznošenjem ličnih podataka. Na optuženičkoj klupi su nekadašnji načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić, dok će se pripadniku rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku suditi u odsustvu jer je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić kratko su se izjasnili o navodima optužnice i izjavili da nisu učestvovali u ubistvu Slavka Ćuruvije. Trojica optuženih, kojima je počelo suđenje, najavili su da će izneti odbranu. Prvi bi trebalo da počne Radomir Marković.

Radomir Marković je potom izjavio da je optužnicu razumeo, ali da nije razumeo od čega treba da se brani.

- Optužnica je bazirana isključivo na iskazima svedoka koji su negde nešto čuli ili pročitali u novinama, pa o tome imaju svoje mišljenje. Saslušano je preko 100 svedoka i nijedan nema direktna saznanja. Jedini očevidac, Branka Prpa, izjavila je da Miroslav Kurak uopste ne odgovara opisu ubice.

Marković je rekao i da smatra da je cilj da se preko DB za zločin optuži tadašnja vlast.

- Siguran sam da ovakvom optužnicom nećemo doći do istine, a istinu dugujemo pre svega porodici Slavka Ćuruvije. Ja znam da zbog EU ovaj predmet mora da se reši, i ja mogu da priznam krivično delo, vec služim 40 godina zatvora, ali smatram da tako nećemo doći do istine - izjavio je prvooptuženi.

U sud je dosla i ćerka pokojnog Slavka Ćuruvije, Jelena, ali ona nije mogla da prisustvuje, poso ce biti saslusana kao svedok. Takođe, suđenju u publici prisustvuje i Veran Matić.

(Jelena S. Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja