Devetoro Jagodinaca ulazi u Mensu
Foto: Nemanja Pančić

Srpska inteligencija

Devetoro Jagodinaca ulazi u Mensu

Društvo -
Pokazalo se da je koeficijent inteligencije ovih Jagodinaca 148, što je dovoljno dobro da postanu članovi udruženja najinteligentnijih

JAGODINA - Prema poslednjem testiranju inteligencije, koji je Mensa obavila u petnaestak gradova u Srbiji, u oktobru prošle godine Jagodinci su se pokazali kao najinteligentniji i ostvarili prolaznost od šezdeset dva odsto.

"Prolaznost na Mensinim testovima inteligencije u Jagodini je dosta velika, a ove godine će osmoro ili devetoro Jagodinaca postati članovi Mense, odnosno, oni su uradili test dovoljno dobro da postanu članovi. Pokazalo se da je njihov koeficijent 148″, kaže jedan od članova Mense Slaviša Rmandić.U Srbiji ljudi još uvek se veoma skromno odlučuju da pokušaju uopšte da urade testove inteligencije. U Jagodini se takva testiranja organizuju povodom Međunarodnog dana inteligencije. Na prvom takvom testiranju, organizovanom pre tri godine, bilo je tridesetak onih koji su se prijavili da probaju da urade test.

Posle testiranja u Beogradu, ovo je bilo najmasovnije u Srbiji. Vrlo uspešni na tom testiranju bili su bivši članovi udruženja ,"Pet plus”, odnosno učenici koji su na ranijim školskim takmičenjima postizali odlične rezultate. Na poslednjem, prošle godine, bilo je petnaestak Jagodinaca.- Test sadrži 36 grafičkih zadataka i oni koji ih rešavaju imaju četrdeset minuta da ih reše. Za to vreme je potrebno uraditi što veći broj zadataka. Svaki zadatak se sastoji iz matrice koja sadrži devet polja, od kojih je osam sa nacrtanim sličicama, a deveta nedostaje. Među osam ponuđenih odgovora treba pronaći tačnu sličicu koja odgovara zadatku – objašnjava test Slaviša Rmandić, jedan od članove Mense u Srbiji i jedan od onih koji su ušli u dva odsto najpametnijih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track