DOKTOR RADOVANOVIĆ: Šumaher će preživeti ako otok mozga splasne

Lekarska procena

DOKTOR RADOVANOVIĆ: Šumaher će preživeti ako otok mozga splasne

Ostali sportovi -
Ukoliko su medijske informacije o stanju šampiona F1 tačne, onda je postupak lekara Klinike u Grenoblu sasvim ispravan, kaže lekar košarkaške reprezentacije Srbije

Lekar košarkaške reprezentacije Srbije Dragan Radovanović, kaže da je indukovana koma, u kojoj se posle pada i povrede glave na skijanju u Francuskoj nalazi sedmostruki šampion Formule 1 Mihael Šumaher, stanje koje je teško objasniti bez uvida u stanje pacijenta i relevantne informacije, ali da su ako je tačno da Nemac ima izliv krvi u mozak, potezi lekara očekivani.

"Ako je tačno da Šumaher ima izliv krvi u mozak, to znači da je krv probila u mozak i da se pritisak u glavi posteneo razvija i dovodi do otežanog disanja i gubitka svesti. To je potpuno prirodno, jer zbog pojave krvi u mozgu pritisak u lobanjskoj jami raste", kaže doktor Radovanović.

"Lobanja je bušena, kako bi se izvukla krv i hematom. Sada se čeka da se mozak oporavi i tokom tog procesa pacijent se drži i veštačkoj komi, da bi mu se olakšao rad vitalnih funkcija, dok ne bude sposoban da ih sam obavlja".

Dokotor Radovanović kaže da je iako je operacija bila uspešna stanje Nemca kritično:

"U narednih 24 ili 48 sati videćemo u kom će pravcu ići oporavak. Ono što je sigurno krvi u glavi više nema, hematom i pritisak su smanjeni i sada se čeka da prođe otok mozga. Kada se to desi Šumaher će verovatno biti probuđen iz kome u kojoj se sada nalazi."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track