Dramatičan politički vakum: Ko sada vlada Ukrajinom?
Foto: Kiev, Zena, Reuters

Građanski ratu u Ukrajini

Dramatičan politički vakum: Ko sada vlada Ukrajinom?

Planeta -
Ubrzo nakon što je imenovao predsednika bliskog Timošenko, parlament je smenio Janukoviča i pozvao na prevremene predsedničke izbore 25. maja. "Predsednik Janukovič udaljen je s vlasti i više ne obnavlja svoje funkcije", kaže se u rezoluciji koju je usvojio parlament

Posle dramatične subote u kojoj je ukrajinski parlament izglasao opoziv predsednika Viktora Janukoviča, a bivša premijerka Julija Timošenko puštena na slobodu, postavlja se pitanje ko zapravo vlada Ukrajinom.Po parlamentu, to sigurno nije Janukovič. Ubrzo nakon što je imenovao predsednika bliskog Timošenko, parlament je smenio Janukoviča i pozvao na prevremene predsedničke izbore 25. maja. "Predsednik Janukovič udaljen je s vlasti i više ne obnavlja svoje funkcije", kaže se u rezoluciji koju je usvojio parlament.Međutim, Janukovič je poručio u intervjuu koji je navodno snimljen u Harkovu kako nema nameru da odstupi ni napusti zemlju te da se radi o državnom udaru, a da je on i dalje legitimni predsednik. U noći na nedelju nije jasno gde se nalazi, a u subotu je navodno pokušao krišom odleteti u Rusiju, ali je u tom sprečen."Sve odluke koje sada donose (u parlamentu) su ilegalne", rekao je u intervjuu. "Neću potpisati ništa s gangsterima koji teroriziraju zemlju.. Nemam nameru odstupiti", rekao je. Međutim, događaji koji su se filmskom brzinom odvijali tokom dana nisu mu išli u korist.

MUP i zastupnici Janukovičeve stranke prešli na stranu demonstranata

Poslanici njegove Stranke regija nisu mu dali podršku u parlamentu, ministarstvo unutrašnjih poslova koje kontroliše policiju stalo je na stranu demonstranta, a vojska je jasno poručila da se neće mešati u politiku.Ko ispunjava vakuum, nije u potpunosti jasno, delomično zbog toga što je parlament u petak usvojio odluku da se Ukrajina vraća na ustav iz 2004. kojim su ukinuta neka predsednička ovlašćenja. Janukovič nije potpisao tu meru. Po tom ustavu "broj dva" u državi je predsednik parlamenta Oleksander Turčinov.Po ustavu iz 1996., koji je 2010. ponovno proglasio Janukovič kako bi ojačao svoja ovlašćenja, drugi čovek u zemlji je premijer. To bi značilo da je vlast na aktualnom premijeru Sergeju Arbuzovu. Međutim, po sporazumu od petka, već u roku od deset dana trebalo bi biti formirana vlada nacionalnog jedinstva, piše ReutersVlada se u subotu držala po strani, osim što je objavila saopštenje u kojem kaže da radi normalno i da će obezbediti "odgovoran prenos vlasti". U svakom slučaju, novo razdoblje otvara se u nedelju za Ukrajinu, ali nadu u izlazak iz krize smanjuje strah međunarodne zajednice zbog dodatne podele te zemlje od 46 miliona stanovnika između istoka i zapada.Poljski premijer Donald Tusk ocenio je u subotu uveče da postoje snage koje prete teritorijalnom integritetu Ukrajine. Visoka predstavnica EU-a Ketrin Ešton pozvaala je ukrajinske političare da deluju odgovorno kako bi sačuvali teritorijalni integritet i jedinstvo zemlje. Šef francuske diplomatije Laurent Fabius, pozdravljajući oslobađanje Julije Timošenko, ocenio je da Francuska, zajedno s evropskim partnerima, poziva na očuvanje jedinstva i integriteta zemlje kao i na suzdržavanje od nasilja.

Julija Timošenko koja je nakon puštanja na slobodu stigla na Majdan pozvala je demonstrante da ostanu na Trgu nezavisnosti jer "moraju završiti posao". Odluke parlamenta u Kijevu doveli su u pitanje izaslanici na kongresu proruskih regija u Harkovu, koji su kazali u subotu da one nemaju "legitimitet i legalitet".Rusija pak optužuje opoziciju da nije ispunila ni jedan uslov iz sporazuma od petka potpisanog između predsednika i opozicije, uz predstavnike EU-a, te osuđuje "naoružane ekstremiste i pljačkaše". Sjedinjene Države pozdravile su oslobađanje Julije Timošenko i podsetile da je sada na Ukrajincima da odluče o svojoj budućnosti. U nasilju koje je ove nedelje kulminiralo nakon tromesečne krize poginulo je 80 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track