Dulić će na prevaru uzeti 20 miliona evra?

Afera „optički kabl“

Dulić će na prevaru uzeti 20 miliona evra?

Društvo -
Bivši ministar Oliver Dulić moraće policiji da objasni zašto je slovenačkoj firmi „Nuba“ mimo zakona dodelio posao

BEOGRAD - Ispod ruke.Bivši ministar Oliver Dulić moraće policiji da objasni zašto je slovenačkoj firmi Nuba“ mimo zakona dodelio posao postavljanja optičkog kabla, saznaje Kurir. On će biti saslušan u vezi sa svim okolnostima koje se odnose na ovu aferu o kojoj je Kurir već pisao, a postoji mogućnost i da mu zbog toga istražni organi odrede pritvor!A kako je Dulić došao na metu policije može se zaključiti iz izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije: „Ministarstvo prostornog planiranja, za vreme Olivera Dulića, izdalo je ‘Nubi’ dozvole za postavljanje optičkih kablova pre konkurentskih firmi. ‘Nuba’ je dozvole za postavljanje kablova dobila od ministarstva, ali i ‘Puteva Srbije’ i drugih republičkih i lokalnih javnih preduzeća, suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji i Zakonu o telekomunikacijama.“ U izveštaju saveta piše da je ministarstvo ‘Nubi’ do kraja oktobra 2010. godine izdalo osam lokacijskih i građevinskih dozvola.- Od 16. oktobra 2009, kada je „Nuba“ podnela prvi zahtev, pa sve do 25. oktobra 2010. godine kada su izdate prve građevinske dozvole i drugim operaterima, ova slovenačka firma bila je jedino preduzeće koje je posedovalo dozvole za postavljanje optičkog kabla - navodi se u izveštaju i dodaje: - Kršenje zakona i činjenica da veliki operateri nisu uspeli da dobiju posao, već mala, nepoznata firma, govori da su vlasnici ‘Nube’ bili povlašćeni. Zbog toga će ovo preduzeće ostvariti ogroman profit na osnovu privilegovanog tretmana od strane državnih organa, a država će pretrpeti znatnu štetu jer nije bilo tendera - navodi Savet.O kakvoj nelojalnoj konkurenciji je reč najbolji govori podatak da je Telenor 25. oktobra 2010. dobio dve građevinske dozvole, a SBB-u je 26. oktobra izdata jedna. SBB je, kako navodi Savet, podneo ukupno 19 zahteva za izdavanje lokacijskih dozvola, od čega je oktobra 2010. čak 17 bilo nerešeno. Do 27. oktobra zahteve za lokacijske dozvole podneli su i Pupin telekom, Telekom Srbija, SAT-TRAKT iz Bačke Topole, ali nijedan nije pozitivno rešen.Kakogod, na tom poslu, prema procenama stručnjaka, Slovenci će za nekoliko godina prihodovati oko 20 miliona evra i vratiti uloženo. Investicija u gradnju mreže procenjuje se na oko 20 miliona evra jer je izgrađeno 1.350 kilometara, a jedan metar košta do 15 evra.

Dozvola za 19 dana?!Kurir je imao uvid u dokumentaciju iz koje se vidi da je „Nuba“ dozvolu za postavljanje kablova od Niša do Dimitrovgrada dobila za 19 dana. Zahtev je predala 3. juna 2010, a odgovor dobila 22. juna. Dozvolu za deonicu Beograd-Niš-Preševo dobila je za 25 dana.

„Nuba“: Nećemo toliko zaraditiAdvokat Radovan Grbović u ime firme „Nuba“ rekao je Kuriru da se nijedna investicija ne otplaćuje za dve, tri ili pet godina, posebno u vreme ekonomske krize, kada je povraćaj ulaganja neuporedivo duži od planiranog. On kaže da istu mrežu imaju i Telenor i SBB i da je njima lakše da zarade jer su poznatiji, a na pitanje da li je njihova mreža baš ista jer „Nuba“ ima 1.350 kilometara, Grbović je rekao da se poklapa 60,70 odsto. „‘Nuba’ je dozvole dobijala u proseku za dva meseca, a konkurencija je zahteve podnosila godinu dana kasnije, a dobijala ih brže“, dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track