Eli Vizel vratio odlikovanje mađarskoj vladi
Foto: Reuters

Eli Vizel vratio odlikovanje mađarskoj vladi

Planeta -
Na taj način izrazio nezadovoljstvo zbog rehabilitacije bivših nacista

BUDIMPEŠTA - Dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je preživeo holokaust, američki pisac Eli Vizel, vratio je odlikovanje mađarskoj vladi, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog rehabilitacije bivših nacista.

Pismo 83-godišneg pisca rumunsko-mađarskog porekla objavio je danas mađarski časopis Mađar Naranč.

Vizel u tom pismu navodi da je "skandalizovan" učešćem predsednika mađarskog parlamenta Lasla Kovera inače člana vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana, na ceremoniji povodom repatrijacije i polaganja urne mađarskog pisca pronaciste Jožefa Njira. "Zabrinut sam i skandalizovan činjenicom da ste učestvovali u društvu državnog sekretara za kulturu i predsednika stranke ekstremne desnice Jobik, Gabora Vone na ceremoniji koja je organizovana u čast Jozefa Nira koji je član uprave Strelastih krstova, glavne organizacije mađarskih nacista tokom Drugog svetskog rata".

"Sramotno je da predsednik parlamenta učestvuje na događaju koji se organizuje u čast bivšeg ideologa fašista iz vremena (Mikloša) Hortija i (Ferenca) Salašija (mađarskih državnih vođa iz vremena Adolfa Hitlera), dodao je Vizel u pismu upućenom predsedniku parlamenta.

Mađarska vlada je istovremeno ocenila da afera Njiro nije politička i da je isključivo reč o "odavanju poslednje počasti".

U Mađarskoj je uoči i za vreme Drugog svetskog rata ubijeno oko pola miliona Mađara jevrejskog porekla. Vizel je takođe izrazio zabrinutost zbog sve izraženijih tendencija ka revizionizmu u Mađarskoj navodeći da se u školske programe vraćaju pisci koji su podržavali fašizam, kao i nedavna "renesansa kulta Mikloša Hortija kome su poslednjih meseci u više mađarskih gradova i parkova podignuti spomenici.

"Već sam od vaših kolega 2009. tražio da učine više kako bi ućutkali one koji zastupaju antisemitske ideje u medijima i javnom životu Mađarske.

Vidim da su u međuvremenu mađarski političari počeli da učestvuju na događajima koji rehabilituju nekadašnja tragična vremena", upozorio je Vizel.

"Iz tog razloga vam vraćam odlikovanje Velikog krsta Mađarske republike koju sam dobio 2004. godine. Mađarski fašisti deportovali su Elija Vizela i njegovu porodicu 1944. u koncentracioni logor Aušvic u Poljskoj, gde su život okončali njegov otac, majka i jedna od tri sestre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track