EU i SAD najavljuju proširenje tek uvedenih sankcija protiv Rusije
Foto: Reuters

Moskva pod sankcijama

EU i SAD najavljuju proširenje tek uvedenih sankcija protiv Rusije

Planeta -
Za sada su na crnoj listi EU 21 zvaničnik, a pos sankcijama SAD njih sedam

MOSKVA, 17. marta (Tanjug) - Dan posle trijumfalnog ishoda referenduma o prisajedinjenju Krima Rusiji, Moskva je suočena sa daljim pogoršanjem odnosa sa Zapadom i uvođenjem sankcija protiv ruskih zvaničnika među kojima je najzvučnije ime zamenik premijera Dmitrij Rogozin.

Istovremeno, Vrhovni sovjet Krima usvojio je danas na vanrednoj sednici rezoluciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji za "prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije" s pravima novog subjekta federacije i statusom republike.

Dmitrij Rogozin                  Foto Beta
Dmitrij Rogozin Foto Beta

Bivši ruski diplomatski predstavnik u sedištu NATO u Briselu Rogozin našao se sa još šestoricom zvaničnika na spisku osoba čija će imovina i akcije u SAD biti blokirani po odluci Bele kuće, kao vid kazne zbog ruskog priznanja referenduma na Krimu, prenele su agencije. U saopštenju Bele kuće se navodi da su sankcije usmerene protiv onih koji "ugrožavaju demokratske procese i institucije u Ukrajini, prete njenom miru, bezbednosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu, kao i učestvuju u zloupotrebi njene imovine".

Pored Rogozina, na meti američkih sankcija je predsedavajuća Saveta federacije, gornjeg doma parlamenta Rusije, Valentina Matvijenko. Rogozin i Matvijenkova smatraju se veoma bliskim saradnicima predsednika Rusije Vladimira Putina.

Valentina Matvijenko i Rogozin su bliski saradnici Vladimira Putina   Foto AP
Valentina Matvijenko i Rogozin su bliski saradnici Vladimira Putina Foto AP

Na listi sankcionisanih je i komandant Crnomorske flote Ruske Federacije admiral Aleksandr Vitko.

В списке лиц, к которым применены санкции Евросоюза, введенные после проведения референдума о присоединении Крыма к России, есть командующий Черноморским флотом РФ Александр Витко.

U Briselu će se i narednih dana odlučivati o sankcijama prema Moskvi, a ishod će imati dugoročne posledice na političke i ekonomslke odnose Evropske unije i Rusije.

Ministri spoljnih poslova 28 članica EU usvojili su spisak kaznenih mera prema "pojedincima koji su odgovorni za pokušaj secesije Krima od Ukrajine", koji je u EU ocenjen kao suprotan međunarodnom pravu. Na spisku je je 21 zvaničnik iz Rusije i sa Krima, a mere se odnose na zabranu izdavanja viza i zamrzavanje njihove imovine.

U Briselskim diplomatskim krugovima kažu da Velika Britanija, uz Švedsku, Poljsku i grupu baltičkih zemalja, zagovara što oštriji odgovor Moskvi, dok su u gupi "golubova" Holandija, Španija i Italija, koje ne žele da žrtvuju tesne privredne veze sa Rusijom. Isti izvori navode da su Francuska i Nemačka negde između ta dva pola, a u diskusiji indirektno učestvuju i Sjedinjene Države, čiji su predsednik i državni sekretar ovih dana telefonom i lično razgovarali sa mnogim evropskim liderima.

Već u četvrtak u Briselu će se okupiti šefovi država i vlada zemalja članica, a Ukrajina će se ponovo naći na dnevnom redu.Ukoliko se krimski scenario prelije na jugoistoči deo Ukrajine, a ruska Duma na sednici u sredu najavi pripajanje Krima Rusiji može se očekivati dodatno zaoštravanje odnosa Brisela i Moskve.

Moskva je već najavila da će na takve mere odgovoriti recipročno, tako da će posledice uzajamnih sankcija biti ozbiljne. Obim trgovinske razmene Rusije i EU u prošloj godini bio je blizu 400 milijardi dolara, što Rusiju čini trećim po veličini trgovinskim partnerom EU, posle Amerike i Kine.

Sedište zapadne vojne alijanse u Briselu danas je posetio šef ukrajinske diplomatije Andrij Deščica, koji je doneo spisak tehničke opreme koja je potrebna ukrajinskoj vladi da bi odgovorila na pokušaj secesije Krima i pojačano prisustvo ruskih snaga na tom području. U saopštenju NATO se navodi da je Alijansa odlučna da unapredi saradnju sa Kijevom, uključujući "jačanje veza sa ukrajinskim političkim i vojnim vođstvom, jačanje napora za povećanje kapaciteta ukrajinske vojske i povećanje broja zajedničkih vežbi dve vojske". Deščica je dodao da je u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fog Rasmusenom bilo reči o "mogućnoj saradnji kad je reč o slanju posmatrača u Ukrajinu".

Za to vreme, neizvestan je status ukrajinske vojske na Krimu, odnosno krimske vlasti su najavile da će sve ukrajinske jedinice biti rasformirane u okviru nacionalizacije ukrajinske državne imovine, dok je Kijev uveren da će one ostati na poluostrvu uprkos ishodu referenduma. „Krim je bio, jeste i biće naša ukrajinska teritorija, a vojnici koji se nalaze tamo, tamo će i ostati. Čitav svet je sa nama i to pitanje biće rešeno mirnim diplomatskim putem", rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Igor Tenjuh.

Ukrajinski parlament usvojio je danas predsednički dekret o sprovođenju delimične mobilizacije koja će obuhvatiti 40.000 rezervista, u nastojanju da se pojačaju ukrajinske vojne snage.

Rusija je predložila da zajedno sa SAD i Evropskom unijom formira Grupu za podršku Ukrajini, da se utvrdi njen neutralni vojno-politički status, priznaju rezultati referenduma o Krimu, ruskom obezbedi status drugog zvaničnog jezika i usvoji novi ustav Ukrajine i na osnovu njega održe izbori. „Aktuelnu situaciju u Ukrajini nismo stvorili mi, već je ona rezultat duboke krize ukrajinske države koja je dovela do polarizacije društva i jakog zaoštravanja antagonizma između različitih delova zemlje“, naglašava zvanična Moskva i dodaje da napori međunarodne zajednice treba da budu usmereni na pomoć na prevladavanju tih protivrečnosti.

Na juče održanom referendumu na Krimu za pripajanje Rusiji glasalo je 96,77 odsto izašlih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track