Falsifikovao 18 ispita i upisao doktorske studije?!
Foto: KURIR

Sam sebi davao desetke

Falsifikovao 18 ispita i upisao doktorske studije?!

Društvo -
Stefan Veljković na beogradskom Fizičkom fakultetu položio samo sedam ispita. Skenirao prodekanov potpis i pečat fakulteta pa se upisao na Tehnološki institut u Cirihu

BEOGRAD - Student Stefan Veljković, za koga se sumnja da je falsifikovanjem dokumentacije upisao doktorske studije u Cirihu i postao stipendista Fonda za mlade talente, položio je na beogradskom Fizičkom fakultetu samo sedam ispita.

Kako je rekao prodekan za nastavu Ivan Dojčinović, Veljković je skenirao prodekanov potpis i pečat fakulteta i sve to postavio na "dokument" na engleskom, sa kojim je uspeo da upiše doktorske studije na Tehnološkom institutu u Cirihu.

"To je sve toliko grubo urađeno da čak nije ni falsifikat nego dečja igra. Kada je jednom prošlo, sa tim istim dokumentom je ovde dobio stipendiju Fonda za mlade talente", rekao je Dojčinović.

Prema evidenciji na fakultetu, Veljković je prvu i drugu godinu završio sa desetkama, a na falsifikatu piše da je položio 25 ispita. Fakultet je podneo krivičnu prijavu protiv Veljkovića, a pokrenut je i disciplinski postupak.

Prodekan je objasnio da su mu na čitav slučaj skrenuli pažnju studenti, koji su zaslužno dobili nagradu fonda. "Došli su kod mene, ispričali su mi sve i zamolili da se stvar proveri", rekao je Dojčinović.

Uz pomoć falsifikata Veljković je dobio stipendiju "Dositeja" u iznosu od 578.000 dinara. Reč je o mladiću o kome su mediji nedavno pisali da je kao naučnik i doktorant na Tehnološkom institutu u Cirihu ubedio NASA da napravi "srpski satelit".

Fond za mlade talente čeka dokaze Fizičkog fakulteta, nakon čega će pokrenuti proceduru za povraćaj stredstava od dodeljene stipendije - u slučaju Veljkovića za doktorske studije na Tehnološkom institutu u Cirihu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track