SASTANAK VUČIĆ-ŠREDER: Srbija se ne plaši da bude prijatelj Nemačke
Foto: Tanjug

Forum Srbija Nemačka

SASTANAK VUČIĆ-ŠREDER: Srbija se ne plaši da bude prijatelj Nemačke

Politika -
Novoosnovano udruženje biće fokusirano na perspektive ekonomske i političke saradnje dveju država
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa bivšim kancelarom Savezne Republike Nemačke Gerhardom Šrederom.

Vučić i Šreder započeli su razgovore oko 12.30 na temu produbljivanja saradnje i unapređenja odnosa između dve zemlje, a sastanak se održava u prostorijama Udruženja "Forum Srbija Nemačka".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas da je pred Srbijom težak put, ali da ima sigurnu buducnost, jer je sve u njenim rukama i porucico da se Srbija ne plaši da bude prijatelj Nemackce.

"Srbija se neće plašiti da bude prijatelj Nemačke - a to znači da ispunjava svoje teške spoljno političke obaveze, ali i unutrašnje, kao i teške reforme i da se izleči od socijalsitickcog samoupravaljanja kako bi napravili modernu zemlju tržišne ekonomije. Tu nećemo praviti kompromise", poručio je Vucić na svečanosti povodom otvaranja Foruma Srbija-Nemačka.

Pred Srbijom je težak put, ali zemlja ima sigurnu bucućnost i sve je u nasim rukama i sve zavisi od našeg rada, spremnosti i marljivosti, istakao je Vucičh verujući da će u tom slučaju, ukoliko se budemo ponašali odgovorno i ozbiljno, imati podršku i Gerharda Šredera, koji prisustvuje skupu, Nemačke i kancelarke Angele Merkel kao i nemačkog naroda.

Posle sastanka, Vučić i Šreder će u svojstvu počasnog člana i počasnog gosta, prisustvovao je svečanom otvaranju Udruženja "Forum Srbija Nemačka", u prostorijama Legata Rodoljuba Čolakovića.

Kako je ranije najavljeno iz Foruma, novoosnovano udruženje biće fokusirano na perspektive ekonomske i političke saradnje između dve države.

Šreder je trenutno predsedavajući odbora deoničara firme Nord Stream AG, koja je vlasnik Severnog toka.Od 2006. godine aktivan je u Rotšild grupi, u svojstvu savetnika za poslovanje u Istočnoj Evropi, Rusiji, Kini, Turskoj. Nedavno je otvoreno upozorio na opasnosti koje vrebaju u slučaju izolacije ruskog predsednika Vladimira Putina zbog krize u Ukrajini.Svoj stav prema Rusiji i krimskoj krizi Šreder je povezao i sa bombardovanjem SRJ 1999. godine: "Poslali smo naše avione u Srbiju i zajedno sa NATO bacali bombe na suverenu zemlju, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN. Zato sam oprezan kad je reč o upiranju prsta u bilo koga".Šreder je bio nemački kancelar od 1998. do 2005. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track