Josipović uvodi ćirilicu i želi drugi mandat
Foto: KURIR

Otkrio planove

Josipović uvodi ćirilicu i želi drugi mandat

Planeta -
Mislim da bi bilo zgodnije situaciju sa ćirilicom postaviti afirmativno. Kako ćemo provesti zakon, a ne kako da ga ne provodimo", rekao je Josipović. On je prvi put najavio da kreće po još jedan mandat, kako se bliži vreme novih predsedničkih izbora

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović ponovio je da zakoni moraju biti sprovedeni, pa i zakon o uvođenju srpskog jezika i ćirilice u Vukovar, ali i najavio da kreće u trku za drugi predsednički mandat.

"Zakone imamo kako bismo ih sprovodili. O modalitetima, načinu i dinamici, o svemu se da razgovarati, ali provođenje zakona mora biti neupitno", rekao je Josipović o ovođenju ćirilice i srpskog jezika.

On je ocenio da je rasprava oko termina odgađanja i moratorijuma pogrešno krenula.

"Mislim da bi bilo zgodnije situaciju postaviti afirmativno. Kako ćemo provesti zakon, a ne kako da ga ne provodimo", rekao je Josipović.

On je prvi put najavio da kreće po još jedan mandat, kako se bliži vreme novih predsedničkih izbora.

"Sebi uvek postavljam pitanje i postaviću ga kad dođe taj momenat odluke hoću li se kandidovati ili neću, ako uživam dovoljnu podršku građana, pa da ima smisla da se upustim u izbornu utakmicu. Kako sada stvari stoje, izgleda da to ima smisla i prema sadašnjem stanju stvari, upustiću se u izbornu utakmicu", rekao je Josipović koji je po anketama preko dve godine najpopularniji političar u Hrvatskoj.

Rekavši da zna šta ministri spoljnih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec predlažu za rešenje problema Ljubljanske banke, odnosno štednje u njoj, Josipović je ocenio da su na dobrom putu, a da će javnost za dogovor saznati kad dođe vreme.

Govoreći o pobuni sudija koji će morati da objave imovinske kartice, Josipović je rekao da podaci moraju biti poznati, ali da je pitanje kako se koriste.

"Mislim da i određena estradizacija podataka o imovini političara nije dobra. Prema tome, trebalo bi razmišljati o sistemu gde postoje podaci, ali s druge strane mora biti vrlo jasan mehanizam po kome će se ti podaci koristiti za ono čemu su namenjeni", rekao je Josipović.

Podsetimo, Josipović je u drugom krugu izabran početkom januara 2010. godine, a u februaru je položio zakletvu. Mandat predsednika traje pet godina, a svako može biti predsednik najviše dva mandata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track