Poseta za budućnost

Poseta za budućnost

Komentar dana -

Uoči dolaska princa Čarlsa i njegove supruge Kamile u Srbiju, verovatno su mnogi bili skeptični oko toga kako će ova poseta proći.

Nije isključeno da je dobar deo Srbije mislio da će biti tek protokolarna, bez ikakvih poruka, a da će visoki gosti iz Velike Britanije prošpartati Beogradom i Novim Sadom strogo se držeći rigidnih protokola. Međutim, desilo se upravo suprotno.

Čak 38 godina od njegovog poslednjeg boravka u Beogradu, princ Čarls je poslao važne poruke za Srbiju. U prilog tome govori i to što se prvi i jedini put obratio na srpskom, i to usred Beograda, na prijemu u Skupštini Srbije.

Moglo bi se reći da je time u stvari stavio do znanja da London na Srbiju gleda kao na partnera i centar regiona.

Očigledno upućen u to koji region zapravo obilazi, poručio je i da je vreme da se gleda u budućnost, jasno stavljajući do znanja i nama i susedima da koškanja treba da ostavimo iza sebe. I što se tiče poštovanja strogih pravila, poseta je bila sve samo ne okovana protokolima.

Princ nije čekao da mu sagovornici formalno ukažu poštovanje, već je potpuno spontano prilazio i rukovao se s ljudima koje je susretao, ćaskao sa znatiželjnicima, što govori da mu je prijao boravak u Srbiji.

Međutim, pitanje je da li će se ova podrška na neki način materijalizovati, ili će ostati tek tapšanje po ramenu.

Da li će, kad dođe vreme za otvaranje vrata u EU, London pomoći ili stajati po strani. Vreme će pokazati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track