KURC UPOZORIO ERDOGANA: Ne pokušavaj da zatruješ i podeliš Austriju!
Foto: Beta AP

Napeto pred dolazak turskog premijera

KURC UPOZORIO ERDOGANA: Ne pokušavaj da zatruješ i podeliš Austriju!

Austrija -
Otvoreno upozoravam premijera Erdogana da ne pokušava da unese podelu u austrijsko društvo. Jedan pogrešan govor mogao bi da nas vrati godinama unazad i otruje atmosferu, kaže Kurc

BEČ - Ministar spoljnih poslova Austrije, Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP) upozorio je turskog premijera Tadžipa Erdogana da tokom svoje nezvanične posete Beču, najavljene za 19. i 20 juni, ne pokušava da podeli austrijsko društvo.

"Otvoreno upozoravam premijera Erdogana da ne pokušava da unese podelu u austrijsko društvo. Integracija je osetljiva i često teška tema. Jedan pogrešan govor mogao bi da nas vrati godinama unazad i otruje atmosferu, jasan je Kurc.

Podsetimo, Erdogan dolazi u Beč na poziv Unije evropsko-turskih demokrata i tom prilikom će na jednom velikom turskom skupu održati govor.

Sebastijan Kurc smatra da Erdogan snosi veliku odgovornost za budući razvoj situacije u Austriji.

“Ukoliko premijer bude održao pozitivan govor i govorio o važnosti učenja nemačkog jezika i lojalnosti austrijskoj državi, time će nam pomoći. Ipak, ukoliko bude, kao u Nemačkoj nedavno, govorio suprotno, time neće naneti štetu samo austrijskoj većini, već pre svega turskim doseljenicima”.

Kurc je naglasio da doseljenici treba da budu ponosni na svoje korene.

"Višejezičnost je dobra osobina. Želim da istaknem da premijer Erdogan ne sme i ne treba na negativan način da naglašava razlike, kao nešto što nas deli i razgraničava. Stoga odmah želim da razjasnim: mingranti treba da budu ponosni i na svoje korene i na svoju novu domovinu. Austrijanci turskog porekla nisu neka antitela, oni su Austrijanci. To je moja poruka Erdoganu”, izjavio je Kurc.

Tajip Erdogan boravi u Beču 19. i 20. juna
Tajip Erdogan boravi u Beču 19. i 20. juna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track