KURIR U UKRAJINI Putin: Krim je iskoristio pravo koje je dato Kosovu
Foto: Reuters

Poluostrvo zvanično postalo deo Rusije

KURIR U UKRAJINI Putin: Krim je iskoristio pravo koje je dato Kosovu

Planeta -
Dočekan ovacijama: Ruski predsednik juče pozdravio pripajanje poluostrva svojoj zemlji, nazvavši to legitimnim; On je istakao da je takav scenario „osmislio“ Zapad kada je priznao nezavisnost južne srpske pokrajine
1 / 3 Foto: Beta Ap

MOSKVA - Bez dlake na jeziku.Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je juče prilikom istorijskog obraćanja ruskom parlamentu, prvom otkako su građani Krima na referendumu glasali za otcepljenje od Ukrajine, da je to poluostrvo samo iskoristilo ono pravo koje je Zapad nekada dao Kosovu. Pored toga, naglasio je da se krimska oblast oduvek nalazila u srcu Rusa, gde će zauvek i ostati. Istovremeno, on je potpisao ukaz o priznanju nezavisnosti Krima, kao i sporazum sa predstavnicima njegove vlasti, čime je poluostrvo i zvanično postalo deo Ruske Federacije.Napad na SAD- Krimske vlasti oslonile su se na čuveni kosovski presedan, koji su naši zapadni partneri stvorili sami, svojim sopstvenim rukama. U situaciji apsolutno srodnoj krimskoj, priznali su odvajanje Kosova od Srbije legitimnim, dokazujući svima da nikakva dozvola centralnih vlasti te zemlje za jednostrano proglašenje nezavisnosti nije potrebna - naveo je Putin i naglasio da nikako nije mogao da zanemari pozive za pomoć koje mu je uputio njegov narod sa Krima.Prema njegovim rečima, neprihvatanjem tih činjenica Zapad i SAD pokazuju ne samo dvostruke standarde već i zaprepašćujući cinizam.- Oni su uvereni da su posebni, da im je dozvoljeno da rešavaju sudbinu sveta, da mogu samo oni da budu u pravu. Ponašaju se kako požele i primenjuju silu protiv suverene države. Izgrađuju koalicije po principu „ko nije sa nama, on je protiv nas“. Nas su stalno varali, donosili odluke iza naših leđa i stavili nas pred svršen čin - istakao je ruski lider i dodao da su svojim ponašanjem zapadne države na čelu sa Amerikom prešle crvenu liniju.Ukrajinci da ne brinuPredsednik Putin zahvalio se juče i žiteljima Krima i Sevastopolja na čvrstoj i doslednoj poziciji, ističući da su se oni posle teškog, dugog i iznurujućeg puta vratili u iskonsku luku - Rusiju. Obratio se i žiteljima Ukrajine, istakavši da oni nemaju razloga za brigu da njegova zemlja želi da deli njihovu.

Hteli bi stopama KrimaPRIDNJESTROVLJE HOĆE DA SE SPOJI S RUSIJOMPridnjestrovlje hoće da se spoji s RusijomNakon Krima, nepriznata državica Pridnjestrovlje želi da pođe istim stopama, pa je uputila zahtev za pripajanje ruskoj Dumi. Inače, u pitanju je oblast koja je 50 godina bila u sastavu Moldavije, a koja se po raspadu SSSR otcepila i proglasila nezavisnost. Na referendumu 2007. za ujedinjenje s Rusijom, koja finansijski podržava Pridnjestrovlje, izjasnilo se 97 odsto stanovnika.

Više od 100.000 Rusa SLAVILO PRIPAJANJE KRIMANa mitingu na Crvenom trgu u prestonici Rusije Moskvi, prema podacima policije, okupilo se više od 100.000 ljudi koji su želeli da proslave spajanje Krima i Sevastopolja. S bine koja je tamo postavljena stanovništvu Rusije i Putinu na podršci zahvalili su i predsednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov, premijer Krima Sergej Aksjonov i gradonačelnik Sevastopolja Aleksej Čalij.Predsednik Rusije Vladimir Putin iskoristio je priliku i zahvalio stanovnicima Krima na izraženoj volji da budu s Rusijom, koja im je na zahteve odgovorila toplinom otvorivši im srce i čitavu dušu.

Podsmeva se SADUŠAKOV: RUSIJA JE NA NEKI NAČIN DOBILA OSKARASankcije zapadnih zemalja koje su uvedene ruskim zvaničnicima zbog Ukrajine izazivaju „podsmeh i čak sarkazam“, izjavio je savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.- Sankcije su veoma „udobne“. Ne stidim se, naprotiv, ponosan sam. To je neka vrsta Oskara u kategoriji najbolja sporedna muška uloga - istakao je Ušakov.

UKRATKOSAD su protiv aneksije.: Potpredsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Poljske Bronjislav Komorovski juče su u Varšavi oštro osudili rusku aneksiju Krima i složno ocenili da je neizbežno hitno jačanje značaja i mehanizama kolektivne odbrane u okviru NATO.Turčinov: Putin igra prljavo.: Ukrajinski privremeni predsednik Oleksander Turčinov optužio je Rusiju da igra prljavu igru s aneksijom Krima i ponaša se kao nacistička Nemačka na početku Drugog svetskog rata.Ukrajinski vojnici u dilemi.: Ruski vojnici se ukopavaju i postavljaju minobacače na brdu s kojeg imaju pogled na ukrajinsku vojnu bazu Perevalnij na Krimu, dok se vojnici u bazi, verni Kijevu, suočavaju s bolnom dilemom - da dezertiraju i predaju se novim vlastima.Fabijus: Rusija je suspendovana iz G8.: Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus danas je izjavio da su lideri članica Grupe osam najrazvijenijih svetskih privreda (G8) suspendovali članstvo Rusije u tom klubu zbog tenzija oko Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja