Aleksandra Jerkov: Uključivanje muškaraca u rodnu ravnopravnost
Foto: Lična Arhiva

Srbija i 21. vek

Aleksandra Jerkov: Uključivanje muškaraca u rodnu ravnopravnost

Lični stav -

Rodna ravnopravnost nije samo osnovno ljudsko pravo, već i neophodan osnov za postizanje mirnog, prosperitetnog i održivog sveta. Ona nije samo ženski problem, već pre svega društveni, i zbog toga se u borbu za nju moraju uključiti i muškarci. Zajednička borba za ravnopravnost i pravdu jedini je način da izgradimo ravnopravno društvo.

Zbog toga je Regionalna akademija za razvoj demokratije, uz podršku Ambasade SAD, prethodnih šest meseci organizovala projekat „Uključivanje dečaka i muškaraca u borbu za rodnu ravnopravnost“. Program je okupio trideset mladića iz cele Srbije, koji su na dva modula, kao i kroz mentorski rad i sprovođenje samostalnih projekata u svojim sredinama, proširili svoja znanja o ovoj temi i doprineli većem uključivanju mladih muškaraca u borbu protiv diskriminacije i za ravnopravnije društvo. Ovo je redak slučaj kada grupa mladih muškaraca učestvuje u specijalizovanom programu koji ima za cilj jačanje njihove uloge u promociji rodne ravnopravnosti. Naši polaznici, svi starosti između 18 i 30 godina, imali su priliku da kombinacijom teorijskih predavanja i praktičnih vežbi steknu znanja i veštine neophodne za angažovanje većeg broja svojih vršnjaka u ovaj važan vid društvene borbe. Duboko verujemo u neophodnost saradnje i aktivnog uključivanja muškaraca u eliminisanje diskriminacije i postizanje rodne ravnopravnosti. Posebnu zahvalnost dugujemo našim eminentnim trenerkama i trenerima: prof. dr Marijani Pajvančić, prof. dr Svenki Savić, Biljani Maletin, Mariji Srdić, Maji Sedlarević, Vladimiru Kozbašiću, Dejani Stošić, Ani Pataki, Tatjani Tabački i Ivani Stevanović.

Mi verujemo da ovaj program predstavlja više od pukog sticanja novih znanja o rodnoj ravnopravnosti. On je izraz naše kolektivne posvećenosti kreiranju društva u kojem rodna ravnopravnost postaje ne samo težnja već i stvarnost. Učešće mladih muškaraca u ovom programu pokazuje da je moguće promeniti ustaljene obrasce i graditi inkluzivnije zajednice, koje cene i promovišu jednakost. Ovi mladi lideri su sada opremljeni znanjem i alatima potrebnim za to da budu ambasadori promene u svojim zajednicama. Oni su sada na prvoj liniji borbe protiv rodne neravnopravnosti, spremni da koriste svoje sposobnosti i motivaciju kako bi uticali na svoje vršnjake i širu zajednicu. Naša zahvalnost ide svim učesnicima, trenerima i podržavaocima, bez čijeg bi doprinosa ovaj projekat bio nemoguć. Nadamo se da će prva generacija momaka koja je prošla kroz naš program biti inspiracija svima onima koji žele da se pridruže borbi za pravedniji svet. Verujemo da su mladi muškarci ključni saveznici u ovoj borbi i da će, zajedno sa ženama, raditi na izgradnji boljeg društva za buduće generacije. Na kraju, ovaj program i ova generacija polaznika nisu kraj našeg putovanja, već početak nove ere uključivanja i promocije rodne ravnopravnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja