LUDILO: Za 12 dana u SAD ubijeno 160 ljudi

Poludeli Amerikanci

LUDILO: Za 12 dana u SAD ubijeno 160 ljudi

Planeta -
Nakon masakra u SAD, kad je u osnovnoj školi ubijeno 28 osoba, od čega 20 dece, u Americi je u napadima vatrenim oružjem dnevno stradalo po 14 ljudi, a poslednje žrtve su dva vatrogasca

VAŠINGTON - Ređaju se žrtve.Od najstravičnijeg masakra u SAD, koji se 14. decembra dogodio u osnovnoj školi „Sendi Huk“ u Njutaunu, u državi Konektikat, kad je Adam Lanza (24) brutalno ubio 28 osoba, od čega 20 dece, u Americi je u napadima vatrenim oružjem život izgubilo više od 160 ljudi. Kukavički potezPoslednje žrtve su dvojica vatrogasaca, Majk Čaperini (43) i Tomaš Kačovki (19), koje je ubio Vilijam Spengler (62) nakon što je namerno izazvao požar i pozvao u pomoć vatrogasnu službu.Majk Čaperini bio je poručnik u policiji, dok je mladi Kačovki radio kao dispečer u hitnoj službi. Obojica su dobrovoljno dežurala u vatrogasnom odeljenju Vest Vebster na Badnje veče, kad većina zaposlenih ima slobodan dan. Te noći primili su poziv za pomoć jer je gorela jedna kuća u blizini, na jezeru Ontario, a nisu ni mogli da pretpostave da je Spengler namerno zapalio svoj dom i automobil da bi počinio masakr. Čim su došli na mesto nesreće, on ih je upucao, a ranio je i dvojicu njihovih kolega, vatrogasce Džozefa Hofsetera i Teodora Skardina. Nakon toga, Spengler, koji je 17 godina proveo u zatvoru zbog ubistva svoje bake, pucao je sebi u glavu.Ne prestajuTakođe, tri osobe su ubijene, a tri policajca ranjena u pucnjavi koja se dogodila 21. decembra u Frenkstounu, u ruralnom delu američke države Pensilvanija. Napadač je najpre na seoskom putu usmrtio dvojicu muškaraca i ženu, a kada je pokušao da pobegne svojim vozilom, sudario se sa kolima policije. Pucao je i na njih, ali su policajci uspeli da ga ubiju.Američku javnost naročito je šokirao incident koji se dogodio samo dan posle krvavog napada u školi. Naoružan muškarac upao je u bolnicu „Sveti Vinsent“ u Birmingemu, u državi Alabami. On je ispalio sedam metaka, a policajci su ga savladali nakon što je ranio jednog od njih i dvojicu bolničara.

Ubijeni vatrogasci Majk Čaperini (levo) i Tomaš Kačovki (desno)
Ubijeni vatrogasci Majk Čaperini (levo) i Tomaš Kačovki (desno)

Neće kontrolu naoružanjaNakon stravičnog masakra u osnovnoj školi u Njutaunu, u SAD je pokrenuta inicijativa da se običnim građanima novim zakonom strogo ograniči posedovanje, nošenje i korišćenje vatrenog oružja. Međutim, zagovornici ličnog naoružanja oštro se suprotstavljaju takvim merama. Oni su čak potpisali peticiju u kojoj od Bele kuće traže da britanski voditelj i novinar CNN Pirs Morgan, koji je počeo da se zalaže za kontrolu naoružanja u Americi, bude deportovan iz zemlje jer je napao Drugi amandman ustava o pravu običnih građana na nošenje oružja.

Vilijam Spengler
Vilijam Spengler

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track