LUKAŠENKO: Putin je najveći diktator u Evropi!
Foto: AŠ

Beloruski predsednik

LUKAŠENKO: Putin je najveći diktator u Evropi!

Planeta -
Predsednik Belorusije, koga mediji nazivaju "diktatorom" kazao je da bi možda i bio diktator ali "da bi ste bili Staljin, potrebno vam je da imate Sovijetski savez i nuklearno oružje"

MINSK - Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, izjavio je da sebe ne smatra "poslednjim diktatorom u Evropi", kako su ga mediji prozvali, navodeći da ga je Vladimir Putin "pretekao" po tom pitanju.

"Rekao sam mu: "Prevazišao si me i hvala bogu na tome", a Putin se smejao i smejao", naveo je Lukašenko, javlja Unian. "Možda bih i bio diktator, ali da bi ste bili Staljin, potrebno vam je da imate Sovijetski savez i nuklearno oružje", dodao je on.

Lukašenko izjavio je da je spreman da preuzme ulogu posrednika u rešavanju krize u odnosima izmedu Ukrajine i Rusije."U aprilu, imaću sastanak sa Putinom u Minsku i to će biti prilika da delujem kao posrednik, iako ne žudim za takvom pozicijom za sebe", rekao je Lukašenko. Kako je javila je agencija Itar - tas s, beloruski predsednik je najavio i da planira i sastanak sa v.d. predsednika Ukrajine Aleksandarom Turčinovom.

"Održavam odnose sa Turčinovom i takođe sam razgovarao sa predstavnicima aktuelne (vladajuće) koalicije, uključujući Vitalija Klička. Nadam se da ćemo se Turčinov i ja uskoro sastati i razmotriti načine održavanja odnosa između naših zemalja. Mi smo komšije, zar ne?", naveo je Lukašenko za ukrajinsku televiziju.

Lukašenko je dodao da ne priznaje više Viktora Janukoviča kao ukrajinskog predsednika. "Uprkos svim usponim i padovima u situaciji, Janukovič je morao da stane uz svoj narod. Prvo skrivanje u svojoj rezidenciji i prepuštanje svojoj moći, a onda beg. Kritikujem ga zbog toga, kao prijatelj", navodi beloruski predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track