MARŠ NA DRINU ZA GENERALA: Pobedio sam Vesli Klarka!
Foto: Tanjug

Dragoljub Ojdanić u Beogradu

MARŠ NA DRINU ZA GENERALA: Pobedio sam Vesli Klarka!

Crna Hronika -
Vesli Klark mi je rekao da će on za tri dana uništiti VJ, ali na njihovu nesreću taj čin nisu nikada ostvarili, rekao je Ojdanić u obraćanju okupljenima
1 / 13 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Penzionisani general Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić izjavio je po svom povratku iz Haga da nije počinio nikakav ratni zločin,i da mu je savest čista kao i da mirno spava.

Ojdanića su osim porodice, prijatelja i rođaka dočekali i meštani rodnog sela Ravno koji su sa autobusima i trubačima došli na doček. Izlazak generala iz aviona je bio srdačan uz mnogo suza. Meštani Ravnog su mahali državnim zastavama i skandirali " Živeo general" i " Bravo generale", kao i uz melodiju " Marš na Drinu".

Ojdanić je u dvadesetominutnom obraćanju novinarima na Aerodromu "Nikola Tesla" naveo da je tokom sukoba 1999. na Kosovu i Metohiji bilo zločina na svim stranama i da se uvek zalagao da se svi zločinci kazne.

" Evo me posle 11 godina 4 meseca i 11 dana ponovo na slobodi čiste savesti sa etičkom odgovornošću. Izlazim pred vas i ceo svet gledajući u oči. Svestan da kao komandant Vojske Jugoslavije nisam počinio ništa što bi moglo da predstavlja krivično delo, a kamoli ratni zločin i genocid. Tako sam ispunio zakletvu VJ datu u trenucima agresije, a koju sam ispunjavao po zakonu i ustavu Jugoslavije,rekao je on.

U svom obraćanju Ojdanić je rekao i da je ogorčen na međunarodnu zajedincu i međunarodno pravo.

" Za otadžbinu je lepo živeti i za nju umreti. Vesli Klark mi je rekao da će on za tri dana uništiti VJ, ali na njihovu nesreću taj čin nisu nikada ostvarili. Dok sam ja sa ostalim optuženima u Haškom tribunalu sedeo na optuženičkoj klupi jer sam branio zemlju, Klark kao dokazani zločinac nije se udostojio ni da se pojavi kao svedok u Haškom tribunalu", naglasio je Ojdanić i dodao da sa ponosom kaže da Vojska Jugoslavije nije kapitulirala ni izgubila ni pedalj suverene zemlje SRJ, ali da se danas može čuti suprotno što vređa zdrav razum i časne branioce otadžbine.

Posle obraćanja generala usledilo je opšte slavlje. Policija je za vreme Ojdanićevog obraćanja novinarima i okupljenima blokirala saobraćaj na aerodromu.

Da podsetimo penzionisani general Vojske Jugosavije Dragoljub Ojdanić, koji je izdržao dve trećine kazne u Hagu sleteo je redovnom linijom " Er Srbije" iz Amsterdama u 14.33 časova na aerodorm Beograd.

Penzionisanog generala ispred ulaza u VIP salon na aerodromu Beograd dočekala je porodica, rođaci, prijatelji a među okupljenima je bio i pevač Andrija Era Ojdanić.

" Ovo je pravi doček za srpskog generala", kratko je izjavio Era.

Tribunal je Ojdanića februara 2009. prvostepeno osudio na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja prisilnog premeštanja, deportacija, ubistava i progona Albanaca sa Kosova 1999. godine.Ojdanić se dobrovoljno predao Tribunalu u proleće 2002. godine. Sudilo mu se zajedno sa bivšim predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem, koji je oslobođen svih optužbi.

Postupak je istovremeno vođen i protiv bivšeg srpskog premijera Nikole Šainovića, generala VJ Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića i policijskog generala Sretena Lukića.

Milan Milutinović je oslobođen u prvom stepenu i tužilaštvo nije htelo da se žali.

Međutim, na konačnu presudu čekaju još bivši vicepremijer Vlade SRJ Nikola Šainović, nekadašnji komandant Treće armije genral Nebojša Pavković, načelnik štaba Prištinskog korpusa genral Vladimir Lazarević i Sreten Lukić koji je tokom NATO bombardovanja bio načelnik MUP za KiM.

http://www.youtube.com/watch?v=3DY5jepgi24
http://www.youtube.com/watch?v=DY8Or4JeFvg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track