GENERAL STIGAO KUĆI: Ojdanića dočekali trubači!
Foto: Tanjug

Selo Ravno u Beogradu

GENERAL STIGAO KUĆI: Ojdanića dočekali trubači!

Crna Hronika -
Na licu generala Ojdanića pojavile su se suze kada je ugledao rođake i prijatelje koji su ga dočekali uz zvuke Marša na Drinu i skandirajući Živeo general

BEOGRAD - Penzionisani general Vojske Jugosavije Dragoljub Ojdanić, koji je izdržao dve trećine kazne u Hagu sleteo je danas redovnom linijom " Er Srbije" iz Amsterdama u 14.33 časova na aerodorm Beograd.

Penzionisanog generala ispred ulaza u VIP salon na aerodromu Beograd dočekala je porodica, rođaci, prijatelji i meštani sela Ravno koji su sa dva autobusa i jednim kombijem došli da dočekaju generala Ojdanića. Prema procenama izveštača Kurira generala je sačekalo oko 150 ljudi, a među njima je bio i pevač Andrija Era Ojdanić.

" Ovo je pravi doček za srpskog generala", izjavio je on.

Nestrpeljenje među okupljenima je raslo kako se bližio trenutak njegovog pojavljivanja, a kada su okupljeni ugledali Ojdanića započeli su da skandiraju " Živeo general", a onda su usledili zvuci Marša na Drinu.

" Ja sam završio svoju misiju", rekao je kratko Ojdanić pošto se pozdravio sa porodicom.

Posle pozdravljanja i čestitanja general Ojdanić se obradio svojim rođacima, prijateljima, ali kako je naglasio i roditeljima poginulih vojnika u ratu 1999. godine.

" Evo me posle 11 godina 4 meseca i 11 dana ponovo na slobodi čiste savesti sa etičkom odgovornošću. Izlazim pred vas i ceo svet gledajući u oči. Svestan da kao komandant Vojske Jugoslavije nisam počinio ništa što bi moglo da predstavlja krivično delo, a kamoli ratni zločin i genocid. Tako sam ispunio zakletvu VJ u trenucima agresije, koju sam ispunjavao po zakonu i ustavu Jugoslavije,reko je on.

U svom obraćanju iz Ojdanićevih reči se moglo videti da je general veoma ogorčen na međeunarodnu zajedincu i međunarodno pravo.

Tribunal je Ojdanića februara 2009. prvostepeno osudio na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja prisilnog premeštanja, deportacija, ubistava i progona Albanaca sa Kosova 1999. godine.

Ojdanić se dobrovoljno predao Tribunalu u proleće 2002. godine. Sudilo mu se zajedno sa bivšim predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem, koji je oslobođen svih optužbi.

Postupak je istovremeno vođen i protiv bivšeg srpskog premijera Nikole Šainovića, generala VJ Nebojše Pavkovića i Vlastimira Lazarevića i policijskog generala Sretena Lukića.

Milan Milutinović je oslobođen u prvom stepenu i tužilaštvo nije htelo da se žali.

Međutim, na konačnu presudu čekaju još bivši vicepremijer Vlade SRJ Nikola Šainović, nekadašnji komandant Treće armije genral Nebojša Pavković, načelnik štaba Prištinskog korpusa genral Vladimir Lazarević i Sreten Lukić koji je tokom NATO bombardovanja bio načelnik MUP za KiM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track