Mihajlovićeva: Tražićemo da se ispita poslovanje Energetike
Foto: Dado Djilas

Ministarka u Kragujevcu

Mihajlovićeva: Tražićemo da se ispita poslovanje Energetike

Srbija -
Imaćemo sastanak sledeće nedelje, pre svega zbog visokih računa za grejanje koji su direktno pogodili građane i načina obračina, a mi ćemo tražiti da se preispita i način poslovanja, navela je ministarka

KRAGUJEVAC - Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da će to ministarstvo tražiti da se ispita način poslovanje kragujevačke "Energetike", koja je u prošloj godini ostvarila gubitak od 2,5 milijardi dinara, i za narednu sedmicu najavila sastanak s rukovodstvom tog preduzeća zbog visokih računa za grejanje i načina obračuna.

"Imaćemo sastanak sledeće nedelje, pre svega zbog visokih računa za grejanje koji su direktno pogodili građane i načina obračina, a mi ćemo tražiti da se preispita i način poslovanja", rekla je Mihajlovićeva posle sastanka sa građanima Kragujevca, koji su se najviše žalili na visoke račune za grejanje, a mnogo manje za električnu energiju.

Ukazujući da je u "Energetici" zaposleno 704 radnika, Mihajlovićeva je rekla da će Ministarstvo energetike pokušati da reši problem računa za grejanje u Kragujevcu i pitala kako je moguće da to preduzeće ne izmiruje obaveze za električnu energiju.

"Ne možete praviti neverovatne troškove, a na drugoj strani se zaklanjati da ste pod ingerencijom lokalne samouprave. Ako su građani potpisivali reprograme, i poštuju ih ne vidim razlog da grad Kragujevac ne plaća obaveze", naglasila je ministarka.

Ona je navela i da Ministarstvo energetike nije podržalo nov način obračuna toplotne energije koja je u Kragujevu počela u januaru, u toku zimske sezone.

"Ono što nije dobro sa stanovišta energetike i bilansa države jeste što su sve toplane u ingerenciji lokalnih samouprava, a vrlo su značajne, dakle lokalna samouprava se maltene poigrala, da tako kažem, sa onim kako funkcioniše energetika", rekla je Mihajlović.

Ona je navela i da lokalna samouprava Kragujevca i komunalna preduzeća danas duguju za električnu energiju oko 800 miliona dinara.

"Dakle ništa se ne plaća. Ne može tako, postoje gradovi koji su napravili reprograme, dakle moraju oni koji vode gradove da budu mnogo ozbiljniji u svom poslu, jer direktno svaljuju troškove na krajnje potrošače", rekla je Mihajlovićeva i dodala da su građani Kragujevca, sa kojim je danas razgovarala, tražili i efikasnije funkcionisanje gradske uprave i gradskih službi.

Građani Kragujevca su pokazivali i račune za toplotnu energiju koje su dobili, a žive u kućama, ukazujući da, primera radi, samo za fiksni deo odnosno instalisanu snagu mesečno treba da plate oko 5.500 dinara, plus ono što potroše.Šalteri kragujevačke "Energetike" od početka ove godine su prebukirani reklamacijama građana, a mediji su pisali i o slučaju nadogradnje u ulici Vojislava Kalanovića 2, gde su vlasnici 23 stana, koji imaju sopstvene merače utroška toplotne energije, dakle mogućnost da uštede, dobili račune po kojima treba da plate 54 odsto više od utrošenog, pri čemu na njima nema objašnjenja zašto je to tako.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja