NIKO NE OTKAZUJE: Srpske turiste baš briga za haos u Kairu

Bezbedni

NIKO NE OTKAZUJE: Srpske turiste baš briga za haos u Kairu

Društvo -
Ambasada Srbije u Kairu preporučuje našim građanima u Egiptu da izbegavaju okupljanja i demonstracije, letovališta su bezbedna, ali se oprez ipak preporučuje

BEOGRAD - Eskalacija sukoba u Egiptu za sada nije dovela do otkazivanja turističkih aranžmana za letovališta u toj zemlji, gde trenutno boravi oko 2.000 turista iz Srbije, rekli su danas predstavnici nekoliko turističkih agencija i Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

Potpredsednik Upravnog odbora YUTA Milan Lainović rekao je da u je u egipatskim letovalištima situacija mirna i da su sukobi od ovih turističkih kompleksa udaljeni i više od 1.000 kilometara.

On je naglasio da su predstavnici ove organizacije u stalnom kontaktu sa turističkim agencijama koje turiste vode u tu zemlji kao i sa ambasadom Srbije u Egiptu.

Preporuka je da turisti ne idu u gradove u kojima su se održavaju demonstracije, ali su letovališta poput Hurgade ili Šarm El Šeika, koja su za naše turiste najinteresantnija, bezbedna, rekao je Lainović.

Marketing menadžer u turističkoj agencije Odeon, Miroslav Pačih rekao je da turisti koji su preko te agencije otputovali u egipatska letovališta, kažu da ne bi znali da se u toj zemlji bilo šta dešava da ne dobijaju SMS poruke od prijatelja i familije iz Srbije.

On kaže da otkazivanja aranžmana za Egipat za sada nije bilo, ali da se ljudi zovu i rapituju o sutuaciji u toj zemlji pre nego što krenu na put.

Oko 800 putnika turističke Agencije Argus turs trenutno se nalazi u Egiptu, otkazivanja aranžmana do sada nije bilo, a koliko juče je za Hurgadu odleteo avion pun putnika, rekao je Saša Vučković iz te agencije. On je naglasio da su rasprodati aranžmani za egipatska letvališta do kraja jula.

Predstavnica za odnose sa javnošću u turističkoj agenciji Filip Travel, Nevena Stefanović naglasila je da ni njihovi turisti nisu otkazivali aranžmane za Egipat, da je u letovalištima potpuno mirno, te da su u stalnom kontaktu sa svojim turističkim vodičima na terenu, drugim agencijama ali i ambasadom Srbije.

Prema njenim rečima jedino što su u toj agenciji odlučili da otkažu, jeste izlet u Kairo.

Preporuka Ambasade Srbije u Kairu

Ambasada Srbije u Kairu preporučila je danas građanima naše zemlje koji borave u Egiptu da izbegavaju okupljanja i demonstracije, napominjući da su poznata letovališta bezbedna, mada im i tamo preporučuje visok stepen opreza.Ambasada neprestano prati događaje u Egiptu, u stalnom je kontaktu sa čitavim diplomatskim korom u toj zemlji i od početka demonstracija i izbijanja sukoba redovno obaveštava Ministarstvo spoljnih poslova.

"U letovalištima na Crvenom moru (Šarm el Šeik, Hurgada, Taba, El Guna) nisu zabeleženi incidenti i nema najava da će ih biti, te je prema do sada dostupnim informacijama boravak za turiste u ovim mestima bezbedan", istsknuto je u saopštenju.

Demonstracije su, kako je navedeno, moguće u letovalištima na Mediteranu (Marsa Matruh).

"Sa izbijanjem demonstracija koje su politički motivisane stvoren je i ambijent koji ide na ruku teroristima čija meta mogu da budu posete hrišćanskim znamenitostima u Egiptu, kao što je manastir Sv. Katarine na Sinaju. Zato je potrebno izbegavati posete takvim lokacijama, a iz istih razloga trebalo bi izbegavati i sve izlete na lokacijama u dolini Nila (Luksor, Asuan i druge)", zaključeno je u saopštenju ambasade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track