Nikolić i Dačić na Zebrnjaku kod Kumanova
Foto: Rts

Nikolić i Dačić na Zebrnjaku kod Kumanova

Politika -
U Kumanovu je predviđena ceremonija odavanja počasti, polaganja venaca, protokolarna obraćanja kao i umetnički program

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas će, u prisustvu premijera Ivice Dačića, predvoditi državnu manifestaciju na brdu Zebrnjak kod Kumanova u Makedoniji povodom obeležavanja 100 godina od Kumanovske bitke kojom je u Prvom balkanskom ratu srpska vojska pobedonosno otpočela oslobađanje starih srednjevekovnih srpskih oblasti od viševekovne turske vladavine.

Nikolić će predvoditi državnu centralnu manifestaciju kod Spomenika pobede srpske vojske na brdu Zebrnjak, a pored Dačića prisustvovaće joj i predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić i član Odbora Milorad Stošić.

Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, u Kumanovu je predviđena ceremonija odavanja počasti, polaganja venaca, protokolarna obraćanja kao i umetnički program.

Organizator državne ceremonije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a lovorove vence, kako je najavljeno, položiće i predstavnici Vlade Makedonije kao i predstavnici brojnih udruženja građana.

Umetnički program realizuju "Udruženje scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije" iz Beograda. U programu će učestvovati i glumci Miša Janketić, Irfan Mensur, Dragan Vujić, reditelj je Jovan Ristić po dramskom tekstu Milovana Vitezovića.

Najznačajnija bitka Prvog balkanskog rata odigrala se u kumanovskoj dolini 23. i 24. oktobra 1912. godine, a srpska vojska pobedila je tada nadmoćnije turske trupe i posle više od pet vekova donela slobodu starim srednjovekovnim srpskim oblastima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja