Novinari RTRS i Glasa Srpske napadnuti na Kosovu

Novinari RTRS i Glasa Srpske napadnuti na Kosovu

Politika -
Kosovska policija novinarima nasilno skinula majice sa oznakama "Kosovo je Srbija"

BANJALUKA - Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policijske službe na punktovima na prilazu Gazimestanu sprečili su prilazak ovom spomeniku svim učesnicima koji su na sebi imali majice sa oznakama "Kosovo je Srbija". Novinar Radio-televizije Republike Srpske Siniša Mihailović rekao je da je Kosovska policija nasilno skinula majice njemu, izveštaču "Glasa Srpske" Goranu Maunagi, kao i veteranima FK "Vrbas" iz Banjaluke, koji su pre dva dana odneli pomoć Srbima na Kosmetu i učestvovali na fudbalskom turniru.

"Danas smo posetili Gazimestan, ali nas je presrela kosovska policija, skinuli su nam majice i naredili da možemo boraviti na Gazimestanu samo do 14 časova", naveo je Mihailović, prenela je RT Republike Srpske. Na poleđini majica piše "Banjaluka - Republika Srpska", a sa prednje strane je grb RS i natpis "Braćo, mi smo sa vama".

Prema rečima Mihailovića, obrazloženje policije je bilo da se na Kosovu i Metohiji ne mogu nositi majice ispisane ćirilicom, kao ni tuđi grbovi niti bilo koja reč koja asocira na Srbiju. U Kosovskoj policijskoj službi je rečeno da je ukupno zaplenjeno stotinjak majica, a učesnicima nije dozvoljeno da prođu kontrolne punktove i priključe se proslavi na Gazimestanu. U policiji zvaično kažu da su majice zaplenjene jer "izazivaju nacionalnu mržnju" i u suprotnosti su sa važećim zakonskim propisima.

Skinuli im majice i naredili da mogu boraviti na Gazimestanu samo do 14 časova (foto:Glas)
Skinuli im majice i naredili da mogu boraviti na Gazimestanu samo do 14 časova (foto:Glas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja