Obama Putinu: SAD nikada neće priznati refenredum na Krimu

Predsednici dve najveće sile daleko od dogovora

Obama Putinu: SAD nikada neće priznati refenredum na Krimu

Planeta -
Obama je naglasio da su ruske akcije prekršile suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, i da smo, u koordinaciji s našim evropskim partnerima, spremni da nametnemo dodatne troškove Rusiji zbog njenog delovanja

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama rekao je u telefonskom razgovoru ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je Rusija ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine zbog čega su SAD i evropski partneri spremni da Rusiji "nametnu dodatne troškove" zbog njenog delovanja, saopštila je u nedelju Bela kuća.

Kremlj je prethodno saopštio da su se Obama i Putin u telefonskom razgovoru dogovorili da zajedno pokušaju da stabilizuju situaciju u Ukrajini.

Bela kuća je međutim saopštila da je Obama poručio da SAD i međunarodna zajednica nikada neće priznati referendum na Krimu koji, kako se navodi, "krši ukrajinski ustav" i koji je "održan pod prinudom ruske vojne intervencije".

"On je naglasio da su ruske akcije prekršile suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, i da smo, u koordinaciji s našim evropskim partnerima, spremni da nametnemo dodatne troškove Rusiji zbog njenog delovanja", navodi se u saopštenju.

Obama je, dodaje se, naglasio da postoji "jasan put za rešenje te krize - diplomatski, na način koji odgovara i intersima Rusije i naroda Ukrajine".

Američki predsednik je rekao da ukrajinska vlada nastavlja da preduzima korake za popuštanje krize, posebno pripremom za izbore na proleće i ustavnih reformi. On je zatražio podršku Rusije za hitno razmeštanje međunarodnih posmatrača za sprečavanje nasilja u Ukrajini.

Obama je naveo i da nema diplomatskog rešenja krize dok ruske vojne snage nastavljaju upade u ukrajinsku teritoriju.

Dodao je da je državni sekretar Džon Keri i dalje spreman da sarađuje s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i ukrajinskom vladom u traganju za diplomatskim rešenjem krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track