Obeležavanje 71. godišnjice početka Drugog svetskog rata

Obeležavanje 71. godišnjice početka Drugog svetskog rata

Društvo -
Bombardovanje Beograda, koji je nekoliko dana ranije vlada proglasila nebranjenim gradom, obuhvatilo je i uništavanje bolnica, gusto naseljenih gradskih četvrti, ali i potpuno razaranje zdanja Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu

BEOGRAD - Danas se navršava 71 godina od kako je, bez objave, nemačka avijacija bombardovanjem Berograda, u rano jutro 6. aprila 1941. započela rat na tlu Kraljevine Jugoslavije.

Ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji s Ministarstvom odbrane, Gradom Beogradom i Narodnom bibliotekom Srbije, povodom početka Drugog svetskog rata u prestonici će organizovati komemorativna okupljanja.

Kako je obrazloženo u saopštenju Sektora za boračko-invalidsku zaštitu resornog ministarstva, komemorativna okupljanja su posvećena odavanju počasti nevino postradalim građanima i pripadnicima oružanih snaga Kraljevine Jugoslavije koji su se suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju.

Tokom takozvanog Aprilskog rata, koji je počeo 6. aprila 1941. iznenadnim bombardovanjem gradova, a okončao se potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije 17. aprila iste godine, stradao je veliki broj civila. Istovremeno, u masovnim i višednevnim bombardovanjima uništeno je više hiljada stambenih i drugih objekata.

Bombardovanje Beograda, koji je nekoliko dana ranije vlada proglasila nebranjenim gradom, obuhvatilo je i uništavanje bolnica, gusto naseljenih gradskih četvrti, ali i potpuno razaranje zdanja Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Radilo se o jedinoj nacionalnoj biblioteci koja je svesno napadnuta i uništena tokom Drugog svetskog rata.

Program komemorativnih manifestacija obuhvata polaganje cveća kod fontane "Vrelo života" kod palate Beograd (8.00 sati), polaganje venaca kod granitnog krsta u porti Vaznesenjske crkve (8.30), polaganje venaca kod spomenika u Karađorđevom parku (9.00), polaganje venaca u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju (11 sati).

Predviđena je i poseta lokalitetu srušene Narodne biblioteke Srbije u 11 sati (umesto dosadašnje prakse polaganja cveća na ovom lokalitetu, od ove godine predstavnik svake institucije sa sobom donosi knjigu po sopstvenom izboru), kao i polaganje venaca kod spomenika pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine, na Zemunskom keju kod hotela Jugoslavija, u 10 sati.

Vence će položiti predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane i Grada Beograda.

Ministrastvo rada i socijalne politike podseća u saopštenju da je u neposrednoj blizini palate "Beograd" postavljena fontana "Vrelo života" koja simbolizuje stradanje u glavnom gradu tokom Drugog svetskog rata, ali i pobedu života.

U porti beogradske Vaznesenjske crkve nalazilo se sklonište u kome je tokom šestoaprilskog bombardovanja stradalo više stotina građana Beograda.

Takođe, veliko sklonište koje se nalazilo u Karađorđevom parku direktno je pogođeno 6. aprila 1941. godine, i u njemu je stradalo više stotina stanovnika Beograda.

Jedan deo, od ukupno više hiljada stradalih tokom šestoaprilskog bombardovanja, sahranjen je u aleji koja se nalazi na beogradskom Novom groblju.

Tradicija je da predstavnici Vlade Republike Srbije, Grada Beograda, preživeli i potomci stradalih polože vence na tim lokacijama.

Kao i svake godine, Narodna biblioteka Srbije obeležava dan kada je bombardovana njena zgrada na Kosančićevom vencu.

Tradicija nalaže i da se kod spomenika pilotima stradalim u Aprilskom ratu koji se nalazi na delu Zemunskog keja kod hotela Jugoslavija obavi ceremonija odavanja počasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track