Obradović: Ono što je Hrvatska uradila Srbima jeste definicija genocida

Pripreme za suđenje u Hagu

Obradović: Ono što je Hrvatska uradila Srbima jeste definicija genocida

Društvo -
Učinićemo sve da teške zločine koji su izvršeni tokom operacije "Oluja", kao vrhu etničkog čišćenja koji se dogodio u Hrvatskoj, predočimo sudu upravo kao genocid koji Hrvatska ističe i koji bi oni želeli da pravno utemelje, naveo je Obradović

BEOGRAD - Šef pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Saša Obradović očekuje da će biti odbijena tužba za genocid koju je Hrvatska podnela protiv Srbije, ali nije želeo da komentariše kakav bi mogao da bude sudski epilog u slučaju kontratužbe Srbije.

"Očekujem da tužba Hrvatske bude odbijena, a što se tiče našeg zahteva, to ću ostaviti sudu na procenu, jer nije moje da pružam neka euforična obećanja ili da budemo pesimistični. To nije u skladu sa funkcijom koju tamo treba da obavljam", rekao je Obradović.

On je rekao da će se strategija Srbije u suštini svoditi na to da se ospori da je nad hrvatskim narodom tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj, od 1991. do 1995. godine, izvršen genocid.

"Sa druge strane, učinićemo sve da teške zločine koji su izvršeni tokom operacije "Oluja", kao vrhu etničkog čišćenja koji se dogodio u Hrvatskoj, predočimo sudu upravo kao genocid koji Hrvatska ističe i koji bi oni želeli da pravno utemelje", naveo je Obradović.

Prema njegovim rečima, ako je genocid to što Hrvatska tvrdi da jeste, onda je upravo operacija "Oluja" "izvanredan primer takvog ponašanja".

To je, kako je rekao, prilika za Srbiju da još jednom pred Međunarodnim stručnim forumom iznese pitanje "Oluje" i zločina koji su tada izvršeni, posebno imajući u vidu "katastrofalan ishod postupka pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju" i činjenicu da za "Oluju" još niko nije odgovarao u pogledu ubistava koja su tamo učinjena.

"Za to imamo dobre dokaze", naglasio je Obradović.

On je rekao i da se tim Srbije priprema za raspravu pred Međunarodnim sudom pravde i objasnio da postupak ima dve faze, od kojih je prva pisana i u kojoj se podnose pisani podnesci i dokumentacija, kao dokaz u postupku.

"U sadašnjoj fazi rasprave, preostalo je da se usmeno izrazi ono što još deli dve strane u onom najvažnijem što je predmet samog postupka, što je predmet tužbenog i protivtužbenog zahteva", rekao je Obradović.

Kako je dodao, u toku rasprave, koja neće trajati dugo i koja će biti kratka i koncentrisana na osnovna pitanja koja se tiču Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, javnost će imati priliku da vidi nešto od te argumentacije koju dve strane smatraju najvažnijom.

Obradović je rekao i da je, takođe, bitno da će otvaranjem usmene rasprave, prethodni pisani postupci postati dostupni javnosti na sajtu Međunarodnog sudu pravde.

Govoreći o sastavu pravnog tima Srbije, Obradović je rekao da su u timu njegovi saradnici, sa kojima na navedenom predmetu radi još od početka, od 2009. godine.

On je među njima nabrojao profesora Viljam Šabasa sa Univerziteta u Lajdenu, profesora Andreasa Cimermana i njegovog saradnika Kristijana Tamsa, koji su obojica iz Nemačke, advokata Novaka Lukića, branioca Jovice Stanišića Vejna Džordaša...

"To je neka osnova tima, a bilo je tu i dosta naših saradnika iz Beograda koji su sa nama radili još u sporu sa Bosnom i Hercegovinom", rekao je Obradović, koji je naveo i da je odluku o finansiranju tima donela Vlade Srbije i da je novac za to predviđen u budžetu Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja