Odalović: Ne očekujem da Brisel stane na put bahatosti Prištine

Uoči večerašnjeg sastanka u Briselu

Odalović: Ne očekujem da Brisel stane na put bahatosti Prištine

Politika -
Ocenio da Priština direktno opstruira održavanje lokalnih izbora, time što je zabranjena poseta premijera Dačića Štrpcima i dodao da razlog za opstrukciju vidi u tome što kosovske vlasti žele da budu izabrani neki drugi Srbi a ne oni sa Srpske liste

BEOGRAD - Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da od sastanka u Briselu "najmanje očekuje" ograničavanje samovolje i bahatosti kosovskih institucija, ali i Srba koji učestvuju na lokalnim izborima, a nisu predstavnici jedinstvene Srpske liste koju je podržao Beograd.

U Briselu će o lokalnim izborima razgovarati srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Odalović, koji je član pregovaračkog tima Beograda u Briselu, rekao je da očekuje da će rezultat sastanka biti takav da će Srbija moći da podrži lokalne izbore na Kosovu i Srbe koji hoće na njih da izađu. "Ono što najmanje očekujemo jeste da se reši i jedno pitanje koje do sada nije rešeno, a to je pitanje (srpskog) člana Centralne izborne komisije Kosova (CIK)", rekao je Odalović.

On je istakao da je važno da predstavnik Srpske liste bude u CIK, jer prema njegovim rečima, "CIK drži sve u svojim rukama, direktno kreira lokalne izbore i može ključno da utiče na njihovu regularnost".

Ocenio je da Priština direktno opstruira održavanje lokalnih izbora, time što je zabranjena poseta premijera Dačića Štrpcima i dodao da razlog za opstrukciju vidi u tome što kosovske vlasti žele da budu izabrani neki drugi Srbi a ne oni sa Srpske liste. Naglasio je da vlasti Kosova ignorišu obaveze iz briselskog sporazuma, ali i da međunarodna zajednica ignoriše primenu tih obaveza, i dodao da je to bio glavni razlog da se najavi mogućnost prekida pregovora.

"Brine nas što evropski zvaničnici koji učestvuju u razgovorima, ignorišu zahteve koji su vezani za potpisani dokument i mora se dati odgovor na pitanje da li je Brisel garant implementacije tog sporazuma ili je samo mesto gde su se sreli premijeri Tači i Dačić, i da onda može svako da radi šta hoće. Mislim da tako ne može", rekao je Odalović.

Kako navode evropski diplomatski izvori, Ešton je srpskog premijera Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija pozvala u Brisel da bi se sprečio zastoj u pripremi izbora i obezbedilo učešće što većeg broja kosovskih Srba, ali i da bi se razjasnila situacija u vezi sa prošlonedeljnom zabranom srpskim zvaničnicima da posećuju Kosovo u vreme predizborne kampanje. U Brisel sa premijerom Dačićem putuje i ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja