UZBUNA: Špijuni prete Americi
Foto: Damir Dervišagić

Bezbednost ugrožena zbog blokade vlade

UZBUNA: Špijuni prete Americi

Planeta -
Direktor obaveštajne službe Džejms Klaper i general Rej Odijerno istakli da bi njihova zemlja ubrzo mogla da se nađe u ozbiljnom sigurnosnom problemu

VAŠINGTON - Ozbiljna pretnja.Amerika je ostala bez sistema odbrane, što značajno može da zapreti njenoj bezbednosti u narednom periodu, a sve zbog političkog sukoba između republikanaca i demokrata, kojim je blokiran budžet zemlje, a samim tim rad vlade i finansiranje federalnih službi. Na to su upozorili direktor američke obaveštajne službe Džejms Klaper i načelnik štaba vojske SAD Rej Odijerno, istakavši da su mnogi službenici zaduženi za sigurnost zemlje bili prinuđeni da odu na neplaćeni odmor, zbog čega njoj sad prete brojni špijuni.Neviđeno stanjeKlaper je objasnio da je neplaćeno odsustvo zaposlenih u obaveštajnim službama ostvarenje sna svih stranih špijunskih službi. Zvaničnici kažu da će oko 70 odsto svih obaveštajaca biti naterano da uzme neplaćeni odmor, uključujući i 4.000 kompjuterskih specijalista.- Nikad nisam video nešto nalik ovome. Prema mom mišljenju, blokada će povrh smanjenog budžeta ozbiljno oštetiti bezbednost cele nacije. To utiče na našu sposobnost da podržimo vojne snage širom sveta, održimo dobre diplomatske odnose i potpomognemo tvorce naše politike. Najveća opasnost je što se sve to može nagomilati s vremenom. Svakim danom je rizik sve veći - rekao je Klaper.General Rej Odijerno je izjavio da prvo obustavljanje funkcionisanja rada vlade od 1996. znatno utiče na svakodnevne operacije američke vojske. Prema njegovim rečima, što duže ova situacija traje, to će biti sve gore.- Vojska SAD svakodnevno gubi svoju brojnost, a samim tim i sposobnost, pogotovo kada su u pitanju prekookeanske snage. Vojska Amerike trenutno daje privremeni otkaz svima koji nisu neophodni, pogotovo onima koji ne učestvuju direktno u operacijama - istakao je Odijerno.Ne popuštajuInače, srž rasprave između Kongresa, u kojem su zastupljeni republikanci, i Senata, u kojem glavnu red vode demokrate lidera SAD Baraka Obame, jeste finansiranje takozvanog Obamakera - zdravstvenog programa, na kojem insistira Obama, a koji bi mnogima omogućio besplatno lečenje. Međutim, republikanci se tome oštro protive, zbog čega nisu želeli da izglasaju budžet zemlje za naredni period i samim tim blokirali su finansiranje i rad vlade.

General Rej Odijerno i Džejms Klaper
General Rej Odijerno i Džejms Klaper

Neuspešna i druga runda pregovoraPredsednik SAD Barak Obama sastao se u sredu s vođama republikanaca i demokrata u Kongresu da bi pokušali da reše nastalu budžetsku krizu, koja je dovela do zastoja rada savezne vlade, ali razgovori nisu dali rezultate. Nakon sastanka u Beloj kući obe strane su prebacivale krivicu zbog nastalog stanja onoj drugoj, pa dogovor o rešenju krize nije ni načet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track