Kini preti pakao po scenariju iz Ukrajine!
Foto: Rojter

Kineski aktivista upozorava ceo svet

Kini preti pakao po scenariju iz Ukrajine!

Planeta -
Čen Guangčeng, koji živi u egzilu u Americi, predviđa političke nerede u Pekingu zbog ugnjetavanja koje sprovodi vladajuća partija, a eventualno mešanje SAD izazvalo bi haos

PEKING - Napeto.Kineske vlasti u Pekingu treba da budu spremne na iznenadni revolt, stravične nerede i haos u zemlji poput onog koji se dogodio u prestonici Ukrajine Kijevu, upozorava Kinez Čen Guangčeng, koji živi u egzilu u Americi. Prognani aktivista tvrdi da je ukrajinski scenario više nego verovatan u njegovoj domovini zbog velikog ugnjetavanja i narušavanja ljudskih prava koja sprovodi vladajuća Komunistička partija, a eventualno mešanje Amerike u nemire moglo bi da izazove katastrofalne posledice.Guangčeng živi u Njujorku jer je uspeo da pobegne iz kućnog pritvora koji mu je bio određen u Kini 2012, a upozorava da je broj političkih hapšenja u Kini u porastu i da se sve češće organizuju demonstracije protiv vlade.- Revolucija bi mogla da se dogodi svakog časa - istakao je kineski aktivista, a preneo američki Prizn planet.Prema njegovim rečima, bilo koja vrsta revolta u Kini verovatno bi izazvala sličnu reakciju kineskih vlasti kao tokom protesta studenata 1989. na trgu Tjenanmen. Tada je kineska vojska izvršila stravičan masakr nad demonstrantima, ubijajući stotine nenaoružanih ljudi.- Poznati su stavovi američke vlade kad je u pitanju nedavno smenjivanje ukrajinskih vlasti, što je dovelo do izvesnog pogoršanja političkih odnosa s Rusijom. Nije izvesno da bi Zapadu koristilo da se ponovo meša u nerede i političke prevrate kakve bi revolucija u Kini proizvela. Štaviše, u slučaju da se u toj zemlji dogodi ukrajinski scenario, mogućnost uplitanja u političke nemire ogroman je rizik - piše Prizn planet.Prema navodima tog lista, nedavni postupci lidera SAD Baraka Obame nagnali su vlast u Pekingu na najveće prikaze militarizma u poslednjih nekoliko godina.

Guangčeng: Revolucija bi mogla da se dogodi svakog časa
Guangčeng: Revolucija bi mogla da se dogodi svakog časa

Cenzura medijaNEZADOVOLJSTVO NARODA SE KRIJEAmerički medij Prizn planet naglašava da postoji veliki problem s dostupnošću informacija o političkim neredima u Kini, a zbog kontrole koju njihova vlada ima nad medijima.- Ranijih godina je svega šačica priča stigla do Zapada. Poznato je da je dolazilo do revolta koje su podizali seljaci u ruralnim delovima zemlje gde bi narod s vilama i motikama ustajao protiv kineske vojske. Na severu Kine 2012. kineska vlada je oklopnim vozilom pregazila seljaka koji se protivio premeštanju njegove farme - navodi Prizn planet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track