POLJSKA: Sahranjen Jaruzelski, poslednji komunistički lider
Foto: AP

Oproštaj

POLJSKA: Sahranjen Jaruzelski, poslednji komunistički lider

Planeta -
Preminuo je samo nekoliko dana pre obeležavanja 25 godina od poluslobodnih izbora u Poljskoj (4. juna 1989.) koji su označili pad komunizma, sistema koji ga je iznedrio

VARŠAVA - U Varšavi je danas sahranjen poslednji komunistički lider, general Vojćeh Jaruzelski, koji je umro prošle nedelje, dok je oko 100 demonstranata protestovalo noseći slike žrtava brutalnog vanrednog stanja koje je on uveo.

Posle dugotrajne borbe s rakom, Jaruzelski je umro u nedelju u 90. godini. On je bio kontroverzna ličnost oko koje su Poljaci podeljeni čak i posle smrti.

Jaruzelski je umro samo nekoliko dana pre obeležavanja 25 godina od poluslobodnih izbora u Poljskoj (4. juna 1989.) koji su označili pad komunizma, sistema koji ga je iznedrio.Katoličkoj misi u vojnoj katedrali prisustvovala su tri demokratski izabrana predsednika posle 1989, među kojima je i ikona borbe protiv komunizma Leh Vales, lider pokreta "Solidarnost".

Aktuelni predsednik Bronislav Komorovski i bivši šef države Aleksandar Kvašnjevski takođe su prisustvovali misi tokom koje je nekoliko desetina demonstranata nosilo transparente na kojima je pisalo da je Jaruzelski "izdajnik".Oko 100 demonstrananata kasnije je na groblju nosilo fotografije žrtava brutalnog vanrednog stanja koje je Jaruzelski uveo 1981. godine.

Poljaci su i dan danas podeljeni oko njegovog pokušaja da uguši pokret "Solidarnost", prvi i jedini slobodni sindikat u sovjetskom bloku.Jaruzelski je tvrdio da je taj potez spasio Poljsku od krvave sovjetske invazije, ali protivnici kažu da je time samo ojačan njegov režim.

Ali njegovom zaslugom se smatra pristajanje na prve delimično slobodne izbore 1989, koji su doveli do pada komunizma u Poljskoj bez prolivanja krvi.

Jaruzelski je rođen u katoličkoj porodici, ali je postao ateista posle ulaska u komunističku partiju. Međutim nekoliko dana pre smrti je zvao sveštenika da se ispovedi i pričesti.Urna sa njegovim pepelom položena je na vojnom krilu groblja Povonzki u Varšavi, navodi AFP.

Njegova ćerka Monika Jaruzelska je izjavila za lokalne medije da je njen "otac sebe smatrao vojnikom i da je uvek želeo da bude sahranjen pored svojih drugova po oružju".Levičarski političari su tražili proglašenje dana žalosti, ali Komorovski to nije hteo da učini, uz obrazloženje da su Poljaci i dalje podeljeni kada je u pitanju Jaruzelski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track