(VIDEO) OVA RUSKINJA JE PRVA ŽENA U SVEMIRU: Danas puni 80, a ovo sigurno niste znali o njoj...
Foto: AP

Hrabra kosmonautkinja

(VIDEO) OVA RUSKINJA JE PRVA ŽENA U SVEMIRU: Danas puni 80, a ovo sigurno niste znali o njoj...

Planeta -

Sovjetska kosmonautkinja Valentina Tereškova, koja je bila prva žena u svemiru kada je imala samo 26 godina, slavi svoj 80. rođendan.

Ovo su neke od manje tako poznatih činjenica o ovoj važnoj ženi.1. Rekla je porodici da ide na takmičenje u padobranstvuTereškova je bila ćerka vozača traktora i radnica u fabrici a živela je u selu Jaroslavl, u centralnoj Rusiji. U ranim 20-im, ona je bila regionalni padobranski šampion, a već je imala 90 skokova kada je izabrana između više od 400 prijava da bude pilot u svemirskom brodu.Kasnije se pokazalo da je ne samo padobransko iskustvo, već i radničko, igralo veliku ulogu da bude odabrana.Sem nje bilo je još četiri kandidatkinje, koje su prošle kroz tešku obuku, ali je njihov trener Nikolaj Kamanin opisao Terškovu kao "Gagarina u suknji". Na dan poletanja, Tereškova je rekla porodici da ide da učestvuje u takmičenju u padobranstvu. Njena majka je saznala gde joj se stvarno nalazi ćerka tek kada je čula na radiju da je napustila orbitu.

2. Letela duže nego svi američki astronauti u tom trenutku

Valentina Tereškova je postala prva žena na planeti koja je otputovala u svemir 16. juna 1963. godine, kada je njena letilica, "Vostok-6" pokrenuta iz kosmodroma Bajkonur, u današnjem Kazahstanu.Ona je provela skoro tri dana, 70 sati 50 minuta, u letelici. Njena misija je trajala duže od kombinovanog vremena američkih astronauta koje su proveli u svemiru do tog trenutka.Obišavši Zemlju 49 puta, Tereškova je ostala jedina žena ikada, koja je bila u solo svemirskoj misiji.

3. Žudnja za hlebom i bolest u svemirskom odelu

Hrana je bila prilično veliki izazov za kosmonaute."Hleb je bajat - nisam ga pojela. Žudela sam za crnim hlebom, krompirom i lukom. Voda je bila hladna i prijatna. Sokovi i biftek su takođe dobri. Povraćala sam jednom kad sam povraćao, ali to nije bilo zbog vestibularnog poremećaja, to je bilo zbog hrane", pisala je Tereškova u svom dnevniku. Međutim, ona je kasnije ispričala da je povraćanje usledilo kao rezultat ribljih konzervi i pite od limuna koje je jela pre leta.Glomazna kaciga je takođe bio još jedan izazov kada je počela da diže glavu. Pritisak je toliko bio velik da je plakala od bola, a u jednom trenutku je čula zujanje pesme kako da spreči agoniju.Kada je kontrolni centra pokušao da komunicira sa njom pre sletanja, Tereškova nije odgovarala na pozive. Tim sa zemlje je onda uključio kameru i video da spava.

4. Slomljene olovke i programska greška u centralnom softveru

Tokom njene misije došlo je do vanredne situacija u šatlu, koju je kosmonautkinja krila decenijama. Tek nedavno je prekinula ćutanje i javno priznala da je došlo do greške u kontrolnom programu koji je svemirski brod dizao iznad orbite, umesto da ga spušta.Ona je prijavila problem kontrolnoj misiji na zemlji i ručno uneli ispravne podatke u program, da bi mogli da se vrati na Zemlju.Nakon uspešnog sletanja, Sergej Korolev, vodeći sovjetski raketni inženjer, došao do nje i molio da nikome o incidentu ne govori.Ona nije završila svoj dnevnik iz svemira, a rekla je da to nije učinila jer su joj se obe olovke slomile.5. Sletanje sa modricama na nosu

Valentina Tereškova je sa "Vostok-6" brodom sletela 19. juna 1963. godine, u ruskom regionu Altaj, u južnom Sibiru. Bilo je to prilično teško sletanje za kosmonautkinju jer je imala problema sa kontrolom padobran.Tereškova je ispričala da je bila suočena sa jakim vetrovima, a čak je jedno vreme morala da "stoji na glavi" tokom sletanja. Kada je konačno uspela da otkopča padobran, završila je "sa velikom modricom" na nosu.

6. Sletanje snimano naknadno

Lekari su morali da sakriju modricu Tereškove a dan posle njenog stvarnog sletanja ta scena je morala biti snimljena. Nju su vratili u kapsulu, a glumci su igrali ljude koji je dočekuju. Jedan od aktera otvorio je kapsulu, u kojoj se ova pionirka smejala bez ijedne ogrebotine. Ovaj snimak obišao je naslovne strane širom sveta.

7. Majka deteta prvog "svemirskog para"

Tereškova se iste godine udala za trećeg sovjetskog kosmonauta Andriana Nikolajeva. Na raskošnom venčanju bio je prisutan čak i sovjetski lider Nikita Hruščov. Bilo je spekulacija da je brak je sproveden na zahtev naučnika, koji su želeli da studiraju efekte svemirskog putovanja na reprodukciju. U junu 1964. godine, Tereškova je rodila svoje prvo i jedino dete, ćerku po imenu Jelena. Devojka je postala prvo dete na svetu čiji su oba roditelja bili kosmonauti. Godine 1982., kada je njihova ćerka postala odrasla, Tereškova i Nikolajev su se razveli.

8. Aktivna u politici, Putin joj dao orden

Tereškova se uključila u politiku, a od kasnih 60-ih i u narednih skoro 20 godina, ona je predsedavala Komitetom sovjetskih žena - organizacijom osnovanom da se ujedine napori žena SSSR-a i drugih zemalja u borbi za mir i bezbednost među narodima. Ona je bila i član donjeg doma ruskog parlamenta, zamenik predsednika Komiteta Dume za spoljne poslove. Na 50. godišnjicu svoje pionirske svemirske misije, Tereškova je dobila jednu od najviših ruskih odlikovanja, Orden Aleksandra Nevskog, od predsednika Vladimira Putina.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 06.03.2017

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track